Forrás: NOL

Zene és bábelőadás a Nemzeti Hangversenyteremben

Népszabadság * Munkatársunktól * 2007. január 12.

A darab négy évtizede szerepel a Bábszínház repertoárjánA Budapest Bábszínház szerepel a Művészetek Palotájában egy kivételes estén, január 12-én, azaz ma este fél 8 órakor. A társulat már visszatérő vendég a Nemzeti Hangversenyteremben, ahol Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólaltatja meg Kocsis Zoltán vezényletével a Sztravinszkij-szvitet, mintegy kíséretül a Petruska-bábjátéknak.

Tavaly ősszel történt hasonló, amikor a Fából faragott királyfi elevenedett meg itt az élő nagyzenekarral. Akkor a sajtó úgy nyugtázta főcímben a sikert: „Világszám!” A társulat most sem adja alább.

Kevés híján egy évszázada született az a zenemű, amelyet Igor Sztravinszkij komponált az orosz népi figura, a vidám Petruska ihletésére. Több mint négy évtizede annak is, hogy a magyar nézők az – eredetileg Gyagilev párizsi balettjének szerzett – művet bábszínpadi változatban is megismerhették. A műfaj legjobbjai szövetkeztek e színjátékra. Az adaptációt Szilágyi Dezső készítette el, Szőnyi Kató rendezte, Koós Iván pedig a bábokat tervezte. Nem utolsósorban a csupa szív Petruskát, aki beleszeret a kecses Balerinába, dacolva a Mór féltékenységével. E marionettalakoknak Gyurkó Henrik, Szakály Márta és Erdős István adtak és adnak máig életet.

A vásári sokadalomból kibontakozó történet ugyanis szinte sohasem került le a társulat, a mai Budapest Bábszínház repertoárjáról. Legfeljebb erőt gyűjtöttek a felújításhoz a művészek, amíg a fiatalabb nemzedékekből szereplők csatlakoztak a régiekhez. Mint most Teszárek Csaba a bábos Varázsló szerepében, aki ellen Petruska fellázad. Szinte nincs ország Európában, ahol e produkció meg ne fordult volna az idők során, jó néhányban többször is. De eljutott Izraelbe, Egyiptomba, Indiába, Tajvanra s az Egyesült Államokba is.

Comments are closed.