Forrás: hirszerzo.hu

2007. január 11. 15:25

Akár egy buta vicc is lehetne, ha történetesen nem lenne igaz: egy ortodox zsidó rabbi az amerikai keresztényektől gyűjtött pénzzel próbál segíteni a hányatott sorsú arab beduinokon.

December 27-én erős szélvihar söpört végig az izraeli Rahat mellett élő Amrani klán élőhelyén, amelynek során a 250 fős család elvesztette majdnem mindenét. A klánnak amúgy igen nehéz élete van, jól mutatja ezt az a tény, hogy hat héttel korábban még 55 kilométerre laktak ettől a helytől, de onnan el kellett menekülniük más családok támadásai miatt.

„A területek birtoklása feletti viták már tíz éve húzódnak a klánok között, legutóbb azonban az ellentét már emberéletet is követelt. Az izraeli rendőrség azt tanácsolta nekünk, hogy hagyjuk el otthonainkat” – mondta a klán egyik vezetője. A hevenyészve felállított új otthont azonban a szélvihar teljesen elsöpörte. A pórul járt beduinokat a közeli városban egy iskolában szállásolták el, ahol a polgármester tudta, kihez kell fordulnia az ügyben: Eckstein rabbihoz. „Tudtam, hogy a rabbinak nagyon nagy szíve van” – mondta a polgármester.

Eckstein rabbi az elnöke az 1983-ban az USÁ-ban alapított Nemzetközi Keresztény-Zsidó Baráti Társaságnak, amely csak a tavalyi év során 75 millió dollárt (kb. 15 milliárd forint) gyűjtött össze jótékony célokra. „Nem támogatunk palesztinokat, de beduinokat igen” – mondta a rabbi, aki miután a polgármester felkereste, azonnal elérhetővé tett a beduinok számára 148 ezer dollárt (kb. 30 millió forint). A pénzből már meg is kezdték az átmeneti szállások építését a beduinok számára.

„Szóval ez a pénz keresztényektől van? És akkor mi van?” – mosolyodik el az Amrani klán feje. „Most nekünk van szükségünk segítségre. Keresztények, muzulmánok vagy zsidók, olyan mindegy, csak egy Isten van, ez a lényeg. Én azt látom, hogy amit a rabbi tesz, az Isten számára biztosan kedves” – mondta a vezető.

A Shake rovat híreit a Spicy Press Hírügynökség szolgáltatja.

Comments are closed.