Forrás: Magyar Hírlap

Tátongó sebet okozott a kötél Szaddám Huszein nyakán, a képek újabb zavargást váltottak ki Irakban. Bagdad központjában tegnap valóságos háború dúlt.

A volt iraki diktátor teteméről 27 másodperces, valószínűleg a hullaházban készült felvétel kerül fel a világhálóra (www.liveleak.com). Huszein egy kerekes ágyon, letakarva fekszik, kifordult nyakkal. Állának bal oldala alatt nagy véres seb, arcán pedig zúzódások láthatók.

A korábban a kivégzésről mobiltelefonon titokban készült videó is óriási felháborodást és visszatetszést keltett Irakban és a világban. Csaknem bizonyos, hogy az újabb képek megerősítik Szaddám Huszein mártírmítoszát hívei körében.

Bagdad központjában robbant ki tegnap olyan csata, amelyre a fővárosban régen nem volt példa. Legalább ötven lázadó és kilenc iraki katona halt meg. A CNN szerint a láthatóan jól szervezett támadók ellen négyszáz amerikai és ötszáz iraki katona vette fel a harcot. Az összecsapások gyakorlatilag a hét vége óta folyamatosak Bagdadban.

A zűrzavart fokozta, hogy az iraki főváros közelében lezuhant a moldovai légitársaság egyik repülőgépe. Harminc török munkás és a személyzet meghalt.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa (UNHCR) tegnap hatvanmillió dolláros rendkívül segélyt kért az iraki menekültek megsegítésére. Antonio Guterres szerint Irak határain belül 1,7 millió ember kényszerült elhagyni lakhelyét, másik kétmillió Szíriába, Jordániába, Egyiptomba, Libanonba menekült. (Irak lakossága az ENSZ 2005-ös adatai szerint 26,5 millió.) Ilyen menekülthullámra Izrael megalakulása (1948), a palesztinok távozása óta nem volt példa.

George W. Bush amerikai elnök kinevezte új ENSZ-nagykövetét: Zalmay Khalilzad eddig Bagdadban volt amerikai nagykövet. Elődjét, John Boltont, az immár demokrata többségű szenátus nem volt hajlandó megerősíteni posztján. Ennek a testületnek kell jóváhagynia Khalilzad kinevezését is. Az Egyesült Államok eddigi pakisztáni nagykövetét, Ryan Crockert helyezik át Bagdadba.

Az amerikai elnök néhány hét leforgása alatt teljesen átszervezte „iraki csapatát”. Bush a tervek szerint szerda este (magyar idő szerint csütörtök hajnalban) vázolja fel Irakra vonatkozó új terveit. A bizonytalanságra jellemző, hogy Tony Snow, a Fehér Ház szóvivője nem volt hajlandó megerősíteni az elnöki beszéd időpontját.

MH

Comments are closed.