Forrás: HETEK

Mivel Szíria és Irán továbbra is a Hezbollah újrafelfegyverzésén dolgozik, a libanoni szervezet és Izrael közötti katonai konfliktus előbb-utóbb ismét kitörhet. Erről Aharon Lesno Jaar izraeli helyettes külügyi államtitkár beszélt szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Sajnos, jelenleg nem látjuk azt, hogy az ENSZ BT 1701-es határozatának megfelelően komoly erőfeszítések történnének a libanoni fegyveres csoportok leszerelésére – jelentette ki az izraeli külügyi vezető. Aharon Lesno Jaar kedden és szerdán a magyar külügyminisztériumban és az Országgyűlés külügyi bizottságában folytatott, illetve folytat megbeszéléseket.Az izraeli politikus kiemelte: a libanoni konfliktus megfékezése nemcsak Izrael, hanem az EU számára is rendkívül fontos, hiszen az ENSZ békefenntartói között jelentős az európai jelenlét. Megjegyezte, hogy a tavaly elfogott izraeli katona sorsáról, hollétéről továbbra sincs információ. (Az emberrablás az Izrael és a Hezbollah libanoni radikális szervezet közötti tavalyi libanoni fegyveres konfliktus egyik előidézője volt.)

Újságírói kérdésre válaszolva közölte: Irán arra használja a Libanonban működő Hezbollahot, hogy erősítse befolyását a Közel-Kelet arab országaiban. Mint mondta, a térségbeli stabilitás jövője nagy mértékben attól függ, Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnöknek sikerül-e visszavernie a szerinte Irán és Szíria támogatása alatt álló ellenzék támadásait. Az MTI kérdésére hozzátette: Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter eheti közel-keleti útján az iráni helyzet mellett az egyik legfontosabb téma a libanoni kérdés lesz.

A helyettes külügyi államtitkár nem kommentálta a The Sunday Times hétvégi írását, amely szerint Izrael hadszíntéri atomfegyverekkel mérne csapást az iráni nukleáris létesítményekre, és már el is készültek az erről szóló titkos tervek. Megjegyezte ugyanakkor: Iránnal szemben az ENSZ-nek további lépéseket kell tennie azután is, hogy a Biztonsági Tanács decemberben szankciókat elrendelő határozatot hozott Teherán ellen az urándúsítás felfüggesztésének megtagadása miatt.

Aharon Lesno Jaar provokációnak nevezte a holokausztról megrendezett tavaly év végi iráni konferenciát, és reményét fejezte ki, hogy az ENSZ-Közgyűlés ennek megfelelő lépést tesz.

A palesztin belső ellentétek kapcsán arról beszélt, nagy szükség van a Mahmúd Abbász elnök vezette mérsékeltek nemzetközi támogatására, hiszen nincs jele annak, hogy a Hamász változtatna Izraellel kapcsolatos elutasító álláspontján. Elmondta azt is, hogy Izraelnek nem áll érdekében egy palesztin polgárháború.

Az izraeli helyettes külügyi államtitkár és Ron Adam ENSZ-osztályvezető Szőke Lászlóval, a külügyi tárca szakállamtitkárával, az Országgyűlés külügyi bizottságának képviselőivel és kutatókkal találkozott, találkozik budapesti programja során.

(MTI)

Comments are closed.