Forrás: hirszerzo.hu

Amerikai harci gép bombázott al-Kaida harcosokat Szomáliában

Tossenberger Adél 2007. január 9. 18:30

„Rengeteg holttest feküdt szanaszét” – mondta a szomáliai ideiglenes kormány szóvivője, miután egy amerikai AC-130-as harcigép legalább két légitámadást hajtott végre állítólagos al-Kiada harcosok ellen az ország területén. Szomália elnöke támogatja az USA akcióját, ami az első nyílt amerikai bombázás volt 1994 óta az országban.

Az amerikai légierő gépe a Dzsibutiban lévő támaszpontról felszállva hajtotta végre a támadást Szomália déli csücskében, ahová a feltételezett al-Kaida tagok feltehetően a fővárosból, Mogadishuból menekültek. Az átmeneti kormány székhelyéről, Baidoából telefonon nyilatkozó szomáliai kormányszóvivő szerint a célpont Badel falu volt, ahol a terroristák rejtőztek.

Az Egyesült Államok álláspontja szerint szomáliai iszlámisták olyan al-Kaida terroristákat rejtegettek, akik felrobbantották az 1998-ban felrobbantották az ország kenyai és tanzániai nagykövetségét. Az iszlámisták tagadják, hogy bármilyen kapcsolatban állnának az al-Kaidával.

Az átmeneti kormány elmondása szerint a mostani bombázás sok emberrel végzett, köztük öt civillel, köztük egy négyéves gyermekkel, a legtöbb áldozat viszont iszlám harcos volt. „Nem tudjuk hányan haltak meg a támadásban, de nagyon sok volt a sérült” – áll a közleményben. „Egy csomó holttest feküdt a földön. Nem tudjuk ki kicsoda, de a támadás sikeres volt” – monda Abdirahman Dinari, az ideiglenes kormány szóvivője.

„Az USA-nak jogában állt bombázni”

Szomália mostani elnöke, Abdullahi Yusuf támogatja az USA akcióját: „Az USA-nak jogában áll lebombázni olyan terroristagyanús elemeket, akik megtámadták kenyai és tanzániai nagykövetségeiket”.

„Az USA-nak nem kéne beavatkoznia Szomália életébe” (Fotó: hosted.ap.org)

Az amerikaiak fő célpontja ugyanis Fazul Abdullah Mohammed volt, aki állítólag kitervelte azt az 1998-as támadást az amerikai nagykövetségekkel szemben Nairobiban és Dar es Salaam-ban, ahol 225 ember vesztette életét.

Szintén őt gyanúsítják az egyik kenyai üdülőben történt autórobbantással, és egy izraeli gép 2002-es megtámadásával. Az utóbbi akciót egyébként a terroristák elhibázták, s a repülő helyett tíz kenyait és három izraelit öltek meg egy hotelban, ahova a célt tévesztett bomba végül becsapódott. Az FBI szerint a harminckét éves Fazul Afganisztánban csatlakozott az al-Kaidához, ahol Oszama bin Ladennel együtt képezték ki.

Fokozódnak az Amerika-ellenes érzelmek

A hivatalos szomáliai álláspont mellet, miszerint az USA-nak jogában állt lebombázni a terroristákat, a civilek körében más vélemények is élnek. Így például egy ötgyermekes családanya szerint az Egyesült Államok beavatkozása Szomália életébe egy teljesen rossz út, s ezek a támadások csak fokozni fogják az Amerika-ellenes érzelmeket a nagyrészt muzulmán országban.

Eddig egyébként sem a Pentagon, sem pedig a Fehér Ház nem erősítette meg a történteket, csak egy neve elhallgatását kérő kormánytisztviselő nyilatkozott az ügyben érdemben. Elmondása szerint legalább egy AC-130 típusú repülőgépet vetettek be, aminek olyan kifinomult érzékelői vannak, hogy éjszaka is hatékonyan működnek. Ugyanilyen gépeket vetettek be korábban Afganisztánban is.

Másfél évtizedes káosz

Szomáliának már 1991 óta nincs hatékonyan működő központosított kormánya. Az ENSZ békefenntartó csapatai 1992-ben megpróbáltak úrrá lenni a káoszon, de a nemzetépítő kísérlet egy év után megbukott, amikor a Mohamed Farah Aideedhez hű harcosok lelőtték az USA Black Hawk helikopterét, s egy összecsapásban végeztek tizennyolc amerikai katonával.

Azóta tizenhárom kormányalakítási kísérlet bukott meg, a jelenlegi ideiglenes kormány 2004 óta működik, szintén az ENSZ támogatásával.

(Forrás: BBC, CNN, MTI)

Comments are closed.