Forrás: NOL

Népszabadság * Tudósítónktól * 2007. január 10.

Az elmúlt két évben Komárom-Esztergom megye önkormányzata múzeumfejlesztési tervet hajtott végre. Az elképzeléseket a székhelyvárosokkal kötött megállapodások szerint, közösen biztosított anyagi eszközök felhasználásával valósították meg. A program 2006 végén befejeződött, a leltár elkészült

.

Tatán 28 millió forintos ráfordítással elkészült a Kuny Domokos Megyei Múzeum központi raktárbázisa. A volt Zsinagóga épületének rekonstrukciójára pedig csaknem 55 milliót költöttek, a kertben holokauszt-emlékhelyet alakított ki, ahol felállították Lugossy Mária „Minden idők mártírjainak emlékére” című szoborkompozícióját. Három év alatt Tata városa csaknem hét és fél millió, míg a megyei önkormányzat több mint 81 millió fejlesztési forrást biztosított a múzeumnak.

A Tatabányai Múzeum Ipari Skanzenjében az Iskolamúzeum létrehozásához a megyei önkormányzat 18, Tatabánya pedig 10 millió forinttal járult hozzá. A múzeum központi épületének irodáinak tatarozására a megye és város közösen tízmillió forintot biztosított. A múzeum egyéb fejlesztéseihez a városa, 27,5, a megye közel 33 millióval járult hozzá. Az intézmény ezt hétmilliós pályázati támogatással tudta kiegészíteni.

A komáromi Klapka György Múzeum Kelemen László utcai épületének parkettacseréjéhez a város hétszázezer forint önerőt biztosított, amelyhez az országos vis maior keretből több mint két és fél milliós támogatást nyert el. A város ugyancsak hétszázezer forintot költött a Tengerészettörténeti kiállítóhely teljes felújítására. Az utóbbi három év alatt a múzeum működéséhez Komárom csaknem 15, a megye pedig 16 millió fejlesztési támogatást nyújtott.

Az esztergomi Balassa Bálint Múzeumot 2006. január 1-jétől a város működteti a megyei önkormányzat támogatásával. Esztergom csaknem harmincmillióval járult hozzá az intézmény működtetéséhez, amit a megyei önkormányzat több mint ötmillió forinttal egészített ki.

Ebben az időszakban a városok kiállítások rendezésére, ásatásokra, működési költségekre és más szakmai feladatok ellátására nyolcvanmilliót biztosítottak, amihez külső forrásokból további hatvanhétmilliót használhattak fel.

Comments are closed.