Forrás: hirszerzo.hu

Az atomtámadás csak másodlagos fegyverként szerepel Izrael stratégiájában

Tóth Adorján 2007. január 9. 10:05

Szakértők szerint nem valószínű, hogy Izrael komolyan tervezne egy Irán elleni nukleáris támadást. A kormány részéről továbbra is csak a külügyi szóvivő reagált érdemben a The Sunday Times állításaira. A Jerusalem Post ugyanakkor korántsem tartja életszerűtlennek, hogy Izrael minden eshetőségre felkészül.

Izrael hadszíntéri atomfegyverekkel mérne csapást az iráni nukleáris létesítményekre, már el is készültek az erről szóló titkos tervek – írta a The Sunday Times, amelynek forrásai azonban kétlik, hogy az Egyesült Államok hozzájárulna egy ilyen támadáshoz.

A vezető brit lap izraeli katonai forrásokat idéző beszámolója szerint a zsidó állam két légi százada az elmúlt hetekben gyakorolta az alacsony hatóerejű atomtöltettel felszerelt bunkertörő bombák bevetését. „Amint zöld utat kapunk, megindítjuk a missziót” – idézte a lap a forrásait. A három fő célpont: a natanzi, az iszfaháni és az araki föld alatti létesítmények.

A lap állítja, hogy az izraeli légierő a múlt héten próbarepüléseket tartott Gibraltár felett, melyek keretében útvonalakat dolgoztak ki Irán megközelítésére. A The Sunday Times megjegyzi: ez lenne az első nukleáris támadás azóta, hogy az Egyesült Államok 1945-ben atombombát dobott Hirosimára és Nagaszakira.

Nem készülnek akciózni?

Mind a kormányfő, Ehmud Olmert, mind a stratégiai veszélyek minisztere elzárkózott attól, hogy kommentálja az értesülést. Később is csak az izraeli kormány szóvivője reagált érdemben az állításokra. Ezek szerint Izrael diplomáciai úton akarja rendezni a konfliktust Iránnal, és nem készül semmilyen katonai akcióra.

Az iráni elnök komolyan gondolja Izrael megsemmisítését

Egy név nélkül nyilatkozó magas rangú izraeli tisztségviselő „abszurdumnak” minősítette a The Sunday Times cikkét. A Reuters egy szintén névtelenül nyilatkozó izraeli nemzetbiztonsági tisztet idéz, akinek a szemében a cikk „pszichológiai hadviselésnek” tűnik. Az izraeli forrás szerint ha van is módja a zsidó államnak nukleáris támadást kivitelezni, nagyon valószínűtlen, hogy megtenné. Az atomtámadás csak másodlagos fegyverként szerepel az ország katonai stratégiájában.

A Haaretz izraeli napilap szakértő újságírója valószínűtlennek tartja, hogy bárki is komolyan fontolgatná az Irán elleni támadást. Reuven Pedatzur szerint a kiszivárogtatásnak elrettentő célja lehet, egy nemzetstratégiai szakértő pedig egészen biztos abban, hogy az újság nem megbízható forrásból dolgozott.

Elég a célzott támadás

A Jerusalem Post egyáltalán nem tartja elképzelhetetlennek, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) és a légierő, felkészülve minden eshetőségre, valóban készül egy esetleges légicsapásra Irán ellen. Ha van is tervük, az vélhetően nem Irán nukleáris bázisának teljes megsemmisítése, hanem minden valószínűség szerint a kulcsfontosságú épületek, például az urándúsító központok lebombázása. Magasrangú nemzetbiztonsági tisztek véleménye az, hogy egy ehhez hasonló, célzott támadás elég lehet Irán nukleáris programjának blokkolásához.

Nem ez az első eset, hogy a sajtó nukleáris támadás lehetőségéről ír. Korábban a The New Yorker magazin állította, hogy az Egyesült Államok hasonló – a The Sunday Times által ismertetett – katonai megoldásra, vagyis bunkertörő bombák bevetésére készül a közel-keleti országgal szemben. Az izraeli lap köztisztviselőket idézve azt írja: míg a föld alatti támadás gondos és kiterjedt információszerzést igényel a célobjetuktumokról, addig egy légitámadás könnyebben kivitelezhető lenne.

(Forrás: MTI, BBC, Jerusalem Post)

Comments are closed.