Forrás: Magyar Hírlap

Az amerikai kormány 86,4 millió dollár értékű támogatást nyújt a Mahmud Abbasz palesztin elnökhöz hű biztonsági erőknek. A Fatah és a Hamasz újabb tűzszünetben állapodott meg.

„A segély célja, hogy támogassa a Palesztin Hatóság elnökségét az útiterv (az izraeli-palesztin viszály rendezésének nemzetközi terve) keretében vállalt kötelezettségeinek teljesítésében, a terrorizmus infrastruktúrájának szétrombolásában, a Gázai övezeti és a ciszjordániai törvényesség és közrend megteremtésében” – áll a közleményben.

A véres hatalmi harcot folytató palesztin elnök és a kormányfő – Mahmud Abbasz és Iszmail Hanije – egyetértésre jutott abban, hogy visszahívják az őket támogató fegyvereseket az utcákról. A sürgős eszmecserére az indította az egymással rivalizáló palesztin vezetőket, hogy az elmúlt napokban újabb összetűzések voltak az Abbasz vezette Fatah és a vele rivalizáló, kormányzó radikális iszlamista mozgalom, a Hamasz fegyveresei között. Csütörtökön a Gázai övezetben az összetűzéseknek hat halálos áldozata és mintegy három tucat sebesültje volt. Korántsem ez az első tűzszüneti megállapodás a Fatah és a Hamasz, illetve a szervezetek vezetői között. (mh)

Comments are closed.