Forrás: Stop!

Májusba Braziliába utazik XVI. Benedek Időpont: 2007-01-08 13:51:27

A közel-keleti helyzet átfogó rendezését szorgalmazta egyebek közt hétfőn XVI. Benedek pápa, aki az újév alkalmából köszöntötte a Vatikánban akkreditált 175 nagykövetet, és hozzájuk szólva megerősítette azt is, hogy májusban Brazíliába látogat.

A katolikus egyházfő minden esztendő első napjaiban fogadja a Szentszék mellett működő diplomácia testület tagjait, és ilyenkor szokása szerint megosztja a világ gondjairól alkotott véleményét a diplomatákkal.

A pápa botrányosnak nevezte, hogy az éhezés egyre súlyosbodó tendenciát mutat. Ezért kérte a világ közösségét, hogy tegyen lépéseket a világgazdaságban zavarokat előidéző okok kiküszöbölésére, a gazdasági növekedést biztosító modellek megteremtésére.

Az egyházfő felhívta a figyelmet arra a „veszélyre” is, amely „a férfi és nő kapcsolatán alapuló természetes házasságot fenyegeti”, és felemelte a szavát azokkal a törekvésekkel szemben, amelyek az ezzel a kötelékkel gyökeresen ellentétes párkapcsolatokat is a törvényes házasság szintjére akarják emelni.

A katolikus egyházfő ismételten felszólította a nemzetközi közösséget, hogy fékezzék le azoknak az elképzeléseknek a megvalósítását, amelyek célja, hogy az ember klónozását törvényessé tegyék. A pápa sajnálattal állapította meg, hogy a tudományos kutatás olykor „az élet elleni agresszió egyik formájává” válik.

A pápa arra ösztönözte Iránt, hogy nyisson a külvilágra, mert egy ilyen nyitás hozzájárulhat a közel-keleti béke megteremtéséhez is. Az egyházfő rámutatott: a térségben egymás mellett élő népeknek a kölcsönös bizalom alapján kell viszonyulniuk egymáshoz, és egy olyan ország, mint Irán, sokat tehetne ennek a bizalomnak a fejlődéséért, különösen, ha kielégítő választ adna az atomprogramjával kapcsolatos „jogos nemzetközi aggodalmakra”.

A közel-keleti helyzet kapcsán a pápa rámutatott: nem szabad megelégedni a részleges és egyoldalú megoldási folyamatokkal, hanem tárgyalásos úton átfogó megoldást kell felkutatni. Ezért XVI. Benedek kérte, hogy ismerjék el Libanon integritását, Izrael jogát arra, hogy békében éljen és a palesztin nép jogát szabad és szuverén államának a megteremtésére.

Az Afrika szarván kialakult válsághelyzettel kapcsolatban a pápa arra kérte a Szomáliában egymással harcoló feleket, hogy tegyék le a fegyvert, és válasszák a béke helyreállításának a tárgyalásos útját.

STOP/MTI

Comments are closed.