Forrás: NOL

A bérlők az országon belüli kiszervezés előnyeit aknázhatják ki

Népszabadság * Kiss Melinda Katalin * 2007. január 9.

– Az egyik legjobb távmunkásunkKép: MarabuA távmunka a nagy munkanélküliséggel küzdő térségekben élők elhelyezkedési esélyeit is javíthatja. Az Örkényben 40 millió forint uniós támogatással létesített távmunkaházban a tervek szerint legalább huszonöten dolgozhatnak majd láthatatlan munkaadóiknak.

A távmunkásokat foglalkoztató munkáltatók többnyire nagyvállalatok, amelyek alkalmazottaiknak ajánlják föl az otthon dolgozás lehetőségét. A Magyar Távmunka Szövetség (MTMSZ) tavaly októberben indult projektje fordít egyet az ügymeneten: az örkényi önkormányzattal összefogva távmunkaházat alakítanak ki, amelyben szatellitirodákat hoznak létre. A konzorcium tagjai egy Interreg pályázaton elnyert 40 millió forintbólgazdálkodhatnak.

A munkaadói igények felmérését követően határoznak majd arról, mely szakmák, munkakörök ellátásához szükséges feltételek szerint alakítják ki az irodákat. A távmunkaház – ellentétben a teleházakkal – nem lesz nyilvános, csak azok léphetnek be, akik ott dolgoznak.

– Ajánlatunkkal környékbeli és fővárosi vállalkozásokat keresünk meg. Ha konkrét megrendelést kapunk – például, hogy szívesen alkalmaznának három könyvelőt -, megkeressük a szakembereket, és lehetővé tesszük, hogy a munkáltató kedvezményesen irodát béreljen a távmunkaházban, ahol alkalmazottai dolgoznak – ismerteti a program lényegét Forgács Tamás, az MTMSZ alelnöke.

A szervezők kezdetben három-négy szakma befogadását tervezik – főként a nagyobb adatfeldolgozási vagy ügyfélszolgálati részleggel rendelkező vállalatokat szeretnék megynyerni, mint például a biztosítótársaságok. – A vidéki munkaerő olcsóbb, másrészt a távmunkaház irodabérleti díja is kedvezőbb, mint a fővárosban, emellett a cégnek nem kell sem a telephelykereséssel, sem a megfelelő emberek kiválasztásával bajlódnia, sőt, a képzési kiadásoktól is mentesül – mondja Forgács Tamás. Emellett az ingázó dolgozók utaztatására sem kell költeni. A távmunka a pénzügyi szolgáltatások kiszervezésének útjában álló adatvédelmi akadályokat is áthidalhatja, mivel itt a cégek saját alkalmazottjai dolgoznának, kevesebbért, mint a fővárosi központban.

– A program a vidéki, hátrányos munkapiaci helyzetű dabasi kistérség munkavállalóit szeretné álláshoz segíteni. Ennek érdekében vállalta a konzorcium, hogy mintegy háromszáz ember számára szervez általános képzést, amelynek révén alkalmassá válnak a távmunkára. Az örkényi helyhatóság már szervezett egy ECDL tanfolyamot, a projekt keretében szervezendő képzés pedig az interetalapú, ingyenes telefonálást biztosító programok használatának elsajátítását is szolgálja. Tanítják majd a videokonferenciák lebonyolítását, a munkaidő-gazdálkodást és annak adminisztrációját is. A kurzus legkésőbb március elején kezdődik, párhuzamosan a távmunkaház végső berendezésével. A szervezők reményei szerint a nyár végén a munka is megkezdődhet. Első körben 20-25 dolgozó számára alakítják ki az irodákat – később azonban 50-60 fő elhelyezésére bővíthető az ingatlan, amelyet az örkényi önkormányzat bocsát rendelkezésre.

– Az ötlet életképességét jelzi, hogy Nagykátán és Gödöllőn, sőt Csíkszeredán is hasonló program beindítását fontolgatják – mondja Forgács Tamás. – Az országon belüli kiszervezésre már több hazai példa is van: a közelmúltban a Freesoft hozott létre néhány tucat adatrögzítői munkahelyet a Nyírségben – teszi hozzá Suhajda Attila, a Magyar Outsourcing Szövetség képviselője. A tapasztalatok szerint ez akkor működik megfelelően, ha a munka beindulása előtt a legapróbb részletig meghatározzák, mit várnak a távol dolgozó kollégáktól.

A távmunka elterjedéséhez el kell oszlatni egy félreértést, amihez az első kormányzati távmunkapályázatok felhívásai is hozzájárultak. Bár ennek a foglalkoztatási formának kétségtelenül van szociális és esélyteremtő hatása, nem az a legfőbb célja, hogy a megváltozott munkaképességűeket vagy fogyatékkal élőket munkához segítse.

Magyarországon jelenleg 40 ezer és 80 ezer között lehet a távmunkában dolgozók száma. Simon Gábortól, a Távmunka Tanács elnökétől megtudtuk, hogy a bővülés támogatása az idén a kiemelt fejlesztési célok között szerepel, annak érdekében, hogy a távmunkások egy-két százalékos arányát növelhessék. Forgács Tamás, a PricewaterhouseCoopers tanácsadója azt mondja, becsléseik szerint a vállalkozások üzemeltetési költségeik 20-30 százalékát takaríthatják meg a a távmunka bevezetésével.

Az Ericsson Magyarország eddig ötven munkatársát látta el laptopba helyezhető mobil széles sávú adatkártyával, amely távoli hozzáférést bizosít a cég hálózatához és az internethez. Így azok az alkalmazottak – rendszertámogató és -telepítő mérnökök, értékesítők -, akik gyakran tartózkodnak az irodán kívül, bárhonnan biztonságosan tudják elérni a cég levelező és ügyfélszolgálati rendszerét, adatbázisait. Az Ericssonnál egyébként 9-től 15.30-ig tart az úgynevezett törzsidő, a kötelező munkaidő. Ez szabadságot ad a munkatársaknak, lehetővé teszi a gyermekes szülőknek a családi és munkahelyi feladatok összehangolását, hiszen a feladatok egy része otthonról is elvégezhető.

Comments are closed.