Forrás: Magyar Hírlap

Katonai elemzők szerint a tervek felfedése mögött az a szándék állhat, hogy nyomást gyakoroljanak Teheránra

Irán óva inti Izraelt minden katonai akciótól, és figyelmezteti: egy ilyen lépés nem maradna válasz nélkül Teherán részéről – mondta tegnap Mohammad Ali Hoszeini iráni külügyi szóvivő.

Teheránnak hordozóeszközei már vannak (fotó: Reuters – Morteza Nikoubaz)

Hoszeini a The Sunday Times értesülésére reagált, amely szerint az izraeli légierő arra készül, hogy lerombolja Irán natanzi, iszfaháni és araki nukleáris létesítményeit. A brit vasárnapi lap hírét azóta cáfolta egy magát megnevezni nem kívánó magas rangú izraeli illetékes.

Az iráni szóvivő szerint a The Sunday Timesban megjelentek, amelyek Ehud Olmert izraeli kormányfőnek az izraeli atomfegyver létéről szóló beismerését követték, „megerősítik a világ közvéleménye előtt: a cionista rezsim a legfőbb veszély, amely a világot és a térséget fenyegeti. Ilyen nyilatkozat és szájhősködés az iszlám köztársaság ellenségeinek gyengeségét bizonyítja, és nem ingatja meg Irán eltökéltségét a nemzetközi jognak megfelelő nukleáris tevékenységének folytatásában.”

A bombakor vége

Az amerikai Time magazin december 25-i számában terjedelmes interjú jelent meg Mahmud Ahmedinedzsad iráni elnökkel. A lap egyebek között megkérdezte tőle: miután Izrael „beismerte”, hogy van atomfegyvere, akar-e Irán is bombát? „Az atombomba korszakának vége. Az embereknek észhez kell tér­niük. Talán mi dobtunk bombát Hirosimára? Ennek vége, most a párbeszéd ideje van, logikára, jogra és igazságosságra van szükség. Mi törvénytisztelő emberek vagyunk. Nekünk nincs szükségünk bombára, és az izraelieknek is haszontalan ez a fegyver. Izraelnek végül is a népekkel, emberekkel van dolga, nem hadsereggel vagy politikai párttal. A nemzet olyan, mint a folyó, mindig folyik. A folyót nem lehet megölni” – mondta az iráni elnök. (mh) Hadszíntéri atomfegyverekkel mérne csapást Izrael az iráni nukleáris létesítményekre, és már el is készültek az erről szóló titkos tervek – írta a The Sunday Times. A brit lap izraeli katonai forrásokat idéző beszámolója szerint két izraeli légi század már gyakorolja az alacsony hatóerejű atomtöltettel felszerelt bunkerölő bombák bevetését. Ez lenne az első nukleáris támadás azóta, hogy az Egyesült Államok 1945-ben atombombát dobott Hirosimára és Nagaszakira. A lap szerint az iráni célpontok ellen bevetendő izraeli fegyverek hatóereje egyenként a hirosimai bomba tizenötöde lenne. A tervek szerint először hagyományos töltetű, lézervezérelt bombák ütnének rést a föld alatti létesítmények falán, és rögtön ez után mini atomrakétákat lőnének ki a telepre. Ezek mélyen a felszín alatt robbannának, csökkentendő a radioaktív szennyeződés kockázatát.

Katonai elemzők szerint a tervek felfedése mögött az a szándék állhat, hogy nyomást gyakoroljanak Teheránra az urándúsítás leállítása érdekében, Amerikát fellépésre serkentsék, vagy megdolgozzák a világ közvéleményét az izraeli támadás előtt. Izraeli illetékesek abszurdnak nevezték a brit lap feltételezését. „A The Sunday Times már korábban is közölt bombasztikus szalagcímeket e témában, és később kiderült róluk, hogy ártalmatlan petárdák” – mondta egyikük.

MH

Comments are closed.