Forrás: NOL

Népszabadság * Szőcs László * 2007. január 9.

A Nagy-Románia Párt európai parlamenti képviselőivel frakciót alakíthat a szélsőjobboldal.

Legalább öt tagországból tizenkilenc képviselő alakíthat képviselőcsoportot az Európai Parlamentben. Az első feltételt már eddig is teljesítették a szélsőjobbosok, de a létszámot csak most, a Nagy-Románia Párt öt politikusával érik el. A megalakulást mindeddig hátráltatta, hogy számos radikális – köztük az antiszemita és homofób Lengyel Családok Ligájának több képviselője – már az euroszkeptikus frakciót erősíti.

A frakcióalakításhoz anyagi érdek fűződik, mégpedig 50 ezer euró (12,6 millió Ft). Enynyit kap képviselőnként az európai adófizetők pénzéből minden frakció (jelenleg heten). A szélsőjobbnak ugyanakkor továbbra sem lesz hátországa: nincsen európai pártcsaládjuk, mint például a konzervatívoknak (Néppárt), a szocialistáknak vagy a liberálisoknak. Ha lenne ilyenjük, úgy az európai parlamenti választások alkalmával további összegeket kaszálhatnának, de az egyes pártok közötti viták miatt kísérleteik kudarcba fulladtak.

Az új frakcióba olyanok tömörülhetnek majd, mint a francia Jean-Marie Le Pen, lánya, Martine, vagy Alessandra Mussolini, a Duce unokája, Sophia Loren rokona. A képviselőcsoport vezetésére rangidősként Le Pen lenne az esélyes, de egyrészt a tavaszi francia elnökválasztásra készül, másrészt pedig legendásan hanyagolja az EP brüsszeli üléseit, csak Strasbourgba jár el. Márpedig a frakcióvezetés sok talpalással jár együtt. Valószínű, hogy a Nemzeti Front megszerzi a pozíciót.

Bizonytalan ugyanakkor, meddig maradhatnának frakcióban az extrémek. Először is: a többi képviselőcsoport keresztbe tehet nekik úgy, hogy módosítja a házszabályt. Másodszor: Romániában májusban EP-választásokat tartanak (addig a bukaresti parlament delegál képviselőket.) Ez változtathat az erőviszonyokon. Harmadszor: Bulgária és Románia belépésével az EP létszáma ugyan 785-re nő, de 2009 nyarán 736-ra esik vissza. Így nehezebb lesz a tizenkilenc főt összehozniuk.

A párizsi Le Figaro nemrég közölt elemzése szerint az ultranacionalista elemek az EU szinte valamennyi országában radikalizálják a politikai közbeszédet. A háttérben a társadalom veszteseinek elégedetlensége áll. A politikai programban Európa-szerte közös az erős államhoz, a hagyományokhoz és a morális rendhez való visszatérés, a korruptnak tartott elit leváltása, a külföldiek kizárása, az EU megkérdőjelezése.

Comments are closed.