Forrás: 168 Óra

2007.01.09., 2007. évfolyam, 1. szám

szerző: Erdélyi S. Gábor • forrás: 168óra

cimkék: ajánló, könyv, kultúra

A Király utca nevét az 1700-as évek elején a torkolatában álló Angol Király Fogadótól nyerte, pedig hívhatnák ma Szomory, Mikszáth, Krúdy, Weiner Leó, Erkel Ferenc, Kabos Gyula, Petschauer Attila, Wigner Jenő, Molnár Ferenc, Fedák Sári, Kis József, Gróf András, Agárdy Gábor, Gozsdu Manó, Pekáry stb. utcának.

Mert e jelesek mind itt laktak, vagy ide kötötte őket a munkájuk, vagy egyszerűen csak szívesen időztek errefelé. Mondjuk a Kék Macskában, a Fehér Lúdban, a Fekete Macskában, a Café Corso, a Jálics Borház falai között, a Kék Kakasban, a Mandl Mulatóban, a Bécsi Sörházban, a Gulyáscsárdában, és még ki tudja, hányféle zengerájban, szeparés mulatóban, „kósza nők” tanyáján. (És akkor még egy szót sem ejtettünk a dalról, miszerint „Király utca 101. alatt lakik az a cukorfalat”…)

Ez a legpestibb utca – írta róla Krúdy. Első lakóit, a németeket a betelepülő zsidók váltották, majd nemrég óta cigányok vertek errefelé tanyát a korántsem összkomfortos lakásokban. Itt s így épült a város: Pest.

Ez a két és fél kilométeres utca vezetett ki egyetlenként a Lizsébe mindaddig, amíg a pesti Champs-Élysées-t, a Sugárutat meg nem építették. „A Sugár út urizáló, a Király utca meghitt” – állítja kötetünk szerzője, Sárközi Mátyás, aki tevőlegesen és többször végigsétálta a Király utcát a fejétől a farkáig és vissza. Elolvasott róla mindent, Aranytól Krúdyig, Mikszáthtól Ráday Mihály művén át Réz Pál és Vörös Károly könyvéig, el nem kerülve s lajstromozva a 168 Óra lapjait is, ahol a régi Liszt Ferenc térre emlékezett a Pesti korzó sorozatban főszerkesztőnk.

1874 után az utcának – szerző megállapítása szerint – tizenhétezer lakója volt, több, mint egy-egy kisvárosé. Sárközi Mátyás idegenként s mégis idegyökerezettként veszi szemügyre újra meg újra a prózai, ám történelmi környezetet, amelynek arcát építészetileg a 19. század, históriailag meg az elmúlt kétszáz év formálta. Az ötvenes évek rétegei alatt a háború előttiek, azok alatt a millenniumiak, azok alatt a 19. század cifra adatai.

(Sárközi Mátyás: A Király utcán végestelen-végig. Kortárs Kiadó.)

Comments are closed.