Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2007. január 8.

Folytatódott hétfőn Bagdadban a kilenc napja felakasztott Szaddám Huszein volt iraki elnök hat bűntársának bírósági tárgyalása. A vádlottaknak az úgynevezett Anfal-műveletben elkövetett bűncselekményekért kell felelniük.

Az exdiktátort és hat vádlott-társát – az előző rendszer magas rangú funkcionáriusait – azzal vádolják, hogy 1987-88-ban az Irak és Irán között dúló véres háború idején az Anfal (Zsákmány) fedőnevű hadműveletben 180 ezer észak-iraki kurd életét oltották ki. Az akkori bagdadi vezetés azzal vádolta a kurdokat, hogy együttműködtek a háborús ellenség Iránnal.

A perben a vádlottakat háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolják, Szaddám Huszeint és unokatestvérét, Haszan al-Madzsidot („Vegyi Alit”) ezen felül népirtással is. Eredetileg Szaddám Huszein ellen is vádat emeltek, de mivel a volt elnököt már kivégezték, megszüntették az ellene indított bűnvádi eljárást.

A vádlottak egyenként léptek be a tárgyalóterembe, abban a sorrendben, ahogy egy bírósági alkalmazott felolvasta neveiket. Korábban mindannyian – így Szaddám Huszein is – ártatlannak vallották magukat.

(MTI)

Comments are closed.