Forrás: Népszava

Izrael titkos tervet készített iráni atomlétesítmények megtámadására – írta a The Sunday Times izraeli katonai körökre hivatkozva. Eszerint két csoportot képeznének ki. Ezek feladata a lap szerint az lesz, hogy a natani nukleáris bázist támadják meg hatalmas erejű lövedékekkel. Az araki és iszfahani bázisra ugyanakkor hagyományos bombákat dobnának le. Izraelben cáfolták a lap állítását.

A The Sunday Times azt is tudni véli, hogy az izraeli katonák az elmúlt héten gyakorlásképpen többször repültek el a hasonlóan távol fekvő Gibraltárig. A lap ugyanakkor megjegyzi azt is, hogy a támadást csak a legvégső esetben hajtanák végre. Erre akkor kerülne sor, ha Irán tovább folytatná nukleáris programját, ám az Egyesült Államok nem avatkozna be. Az akcióval nyomást kívánnának gyakorolni Teheránra, hogy szüntesse be nukleáris programját. Irán óva intette Izraelt egy esetleges támadás végrehajtásától. Mohammed Ali Hosszeini közölte: egy ilyen akciót nem hagynának megválaszolatlanul. „Az agresszor hamar megbánná tettét” – fogalmazott.

Egy magas rangú izraeli kormányképviselő cáfolta a brit lap állítását, abszurdnak nevezve azt. Mint mondta, Izrael nem tervez támadást Iránnal szemben, de támogatja az ENSZ BT által elfogadott szankciókat.

Közben tovább folytatódtak a palesztin belharcok. Sőt átterjedtek Gázából a Nyugati partra is. Nábluszban a Fatahhoz tartozó Tanzim fegyveresei elrabolták Mahdi el-Hanbali polgármester-helyettest, és kivégzésével fenyegetőznek, ha a Hamász emberei nem engedik szabadon a Gázában foglyul ejtett Fatah-aktivistákat. Rámalláhban elrabolták az ugyancsak a Hamászhoz tartozó Ihab Szulejman palesztin belügyminiszter-helyettest, de néhány órával később szabadon engedték. A belharcokba a két nagy szervezet fegyveresein kívül bekapcsolódtak különböző „törzsi” csoportok, amelyek saját külön céljaikat követik. Az egyik ilyen „törzsi” csoport tartja fogva Gilad Salit elrabolt izraeli katonát.

Mahmúd Abbász palesztin elnök „illegálisnak” nyilvánította és feloszlatással fenyegette a Hamász által szervezett gárdát, mert az nem illeszkedett be a hivatalos palesztin biztonsági erők kötelékébe; ugyanakkor a Hamász gázai szóvivője, Iszlam Sahavan kijelentette, hogy a gárda törvényesen működik – sőt a Hamász elhatározta, megkétszerezi létszámát, és 12 ezer tagja lesz. Ehhez kapcsolódik Bush amerikai elnök bejelentése, amely szerint kérni fogja a Kongresszustól, 85 millió dollárral támogassák az Abbász vezette biztonsági erők megerősítését. Mosir el-Maszri Hamász-képviselő a Bush kormány e lépését „a palesztin kormány elleni puccs előkészítésére nyújtott segítségnek” minősítette.

Ugyanakkor az izraeli hadsereg is folytatta akcióit, és tegnap Náblusz közelében letartóztatott hat embert, akik állítólag merényletek elkövetésére készültek Izrael területén.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Keretes cikkek

Nő a feszültség a kormányon belül

Az izraeli kormányon belül nőtt a feszültség, miután a miniszterelnöki hivatal forrásaira hivatkozva két izraeli televíziós csatorna is közölte, hogy Ehud Olmert miniszterelnök le akarja váltani Amir Perec munkapárti védelmi minisztert, és Ehud Barak volt miniszterelnököt kívánja kinevezni a helyére. Olmert irodája cáfolta ugyan a hírt, amely azonban mégis nagy felháborodást keltett a Munkapártban, melynek vezetői kijelentették: Perec leváltása esetében a párt azonnal kilép a kormányból.

Rónay Tamás

Comments are closed.