Forrás: hirszerzo.hu

Nemzetbiztonsági források valószínűtlennek nevezték, hogy Izrael valóban támadásra készülne

Hírszerző információ 2007. január 7. 13:22

Csapás, ellencsapás – egylőre csak szóban. Egy brit lap értesülései szerint Izrael kész tervel rendelkezik egy Irán elleni atomtámásra. Irán a lapértesülésre reagálva ellencsapásról beszél. Egy izraeli nemzetbiztonsági forrás szerint nem valószínű, hogy hiteles az értesülés.

Hadszíntéri atomfegyverekkel mérne csapást Izrael az iráni nukleáris létesítményekre, és már el is készültek az erről szóló titkos tervek – írta a The Sunday Times, amelynek forrásai szerint azonban az Egyesült Államok aligha járulna hozzá egy ilyen támadáshoz.

A vezető vasárnapi brit lap izraeli katonai forrásokat idéző beszámolója szerint két izraeli légi század gyakorolja alacsony hatóerejű atomtöltettel felszerelt bunkertörő bombák bevetését. A lap szerint az izraeli légierő a múlt héten próbarepülést tartott, melynek keretében útvonalakat dolgoztak ki Irán megközelítésére. A The Sunday Times megjegyzi: ez lenne az első nukleáris támadás azóta, hogy az Egyesült Államok 1945-ben atombombát dobott Hirosimára és Nagaszakira.

Urániumdúsító Iránban Irán az értesülésre reagálva azzal fenyegetőzött vasárnap, hogy ha támadás éri, azt keményen meg fogja torolni. Az iráni külügyminisztérium szóvivője sajtótájékoztatóen elmondta: „a hír újabb bizonyítéka annak, hogy a „cionista rezsim” a legnagyobb ellensége a közel-keleti békének.” A szóvivő szerint, „ha bármilyen támadás éri az Iszlám Köztársaságot (Iránt), az nem marad válasz nélkül, és az agresszor meg fogja bánni.”

Az izraeli kormány szóvivője elzárkózott attól, hogy kommentálja a cikket, egy név nélkül nyilatkozó magas rangú izraeli tisztségviselő abszurdumnak minősítette a Sunday Times cikkét. A Reuters egy szintén névtelenül nyilatkozó izraeli nemzetbiztonsági tisztet idéz, aki szerint a cikk „pszichológiai hadviselésnek” tűnik. Az izraeli forrás szerint, ha van is módja a zsidó államnak nukleáris támadást kivitelezni, nagyon valószínűtlen, hogy megtenné. Az atomtámadás csak másodlagos fegyverként szerepel az ország katonai stratégiájában.

Izrael és Irán esküdt ellenségek. Irán elnöke többször kijelentette, hogy Izraelt el kellene törölni a Föld felszínéről, a zsidó állam pedig már többször fenyegetőzött az iráni atomlétesítmények megsemmisítésével. Izraelt tekintik a Közel-Kelet egyetlen atomhatalmának, bár a zsidó állam ezt sosem ismerte be.

(Forrás:Független Hírügynökség/MTI/Reuters)

Comments are closed.