Forrás: Inforádió

Betűméret +

Taktikai atomfegyverekkel mérne csapást Izrael az iráni nukleáris létesítményekre, és már el is készültek az erről szóló tervek – írta a Sunday Times. A brit lap forrásai szerint azonban Izrael legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok aligha járulna hozzá egy ilyen támadáshoz.

Az újság izraeli katonai forrásokat idéző beszámolója szerint két izraeli légi század gyakorolja alacsony hatóerejű atomtöltettel felszerelt bunkertörő bombák bevetését.

A The Sunday Times szerint Izrael három olyan, Teherántól délre fekvő elsődleges célpontot azonosított, amely részese az iráni atomprogramnak.

Az egyik Natanz, ahol több ezer urándúsító centrifugát szerelnek fel, a másik az Iszfahán melletti uránátalakító, ahol az iráni alelnök szerint alagutakban 250 tonna, dúsításhoz használt gázt tárolnak, a harmadik pedig az Arak melletti nehézvíz-reaktor, amely a jövőben elégséges plutóniumot termelhet egy atombomba elkészítéséhez.

A tervek szerint először hagyományos töltetű, lézervezérelt bombák ütnének rést a föld alatti létesítmények falán, és rögtön ezután atomrakétákat lőnének ki a telepre. Ezek mélyen a felszín alatt robbannának.

Hosszú bevetés lenne

A vasárnapi brit lap értesülése szerint izraeli harci pilóták az elmúlt hetekben Gibraltárig repültek, gyakorolva az iráni célpontok elleni 3200 kilométeres bevetést.

A The Sunday Times által idézett izraeli források egyike úgy fogalmazott, hogy „egyetlen bevetés, egyetlen csapás, és vége az iráni atomprogramnak”.

A lap megjegyzi: ez lenne az első nukleáris támadás azóta, hogy az Egyesült Államok 1945-ben atombombát dobott Hirosimára és Nagaszakira. A lap értesülése szerint az iráni célpontok ellen bevetendő izraeli fegyverek hatóereje egyenként a hirosimai bomba tizenötöde lenne.

Cikkünk folytatódik, lapozzon!

12Következő oldal »

Comments are closed.