Forrás: Magyar Hírlap

„Senki nem fogja elfelejteni Szaddám Huszein kivégzését…”

Felkavarónak és barbárnak nevezte Szaddám Huszein egykori iraki diktátor kivégzését az akasztásról készült videofelvétel kapcsán Hoszni Mubarak egyiptomi elnök.

„Senki nem fogja elfelejteni Szaddám Huszein kivégzését: így lett belőle hős, Irak problémái pedig továbbra sem rendeződtek” – mondta az egyiptomi államfő az izraeli Jediot Ahronot napilapnak adott interjújában. Abban a kérdésben nem volt hajlandó állást foglalni, hogy Szaddám Huszein megérdemelte-e a halált. „A világ minden táján végeznek ki embereket, de ami Irakban történt az áldozati ünnep első napján, az hihetetlen volt. Minek kellett sietni, és miért pont akkor akasztották fel, amikor az emberek az ünnepi imáikat mondták?” – mondta Mubarak. A saját bevallása szerint korábban megkérte George W. Bush amerikai elnököt, ne engedje, hogy a volt diktátort a zarándoklatot lezáró eid al-adha ünnep alatt végezzék ki.

Bush is kritizálta az ítéletvégrehajtás körülményeit: véleménye szerint szerint a kivégzésnek sokkal méltóságteljesebben kellett volna végbemennie, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a diktátor megérdemelte a büntetését. Az amerikai elnök beszámolt arról is, hogy „valamikor a jövő héten” ismerteti új iraki stratégiáját, amely „segíteni fog az irakiaknak céljuk elérésében, vagyis abban, hogy országuk képes legyen kormányozni, fenntartani és megvédeni önmagát”.

Ahmed Hatami iráni vallási vezető prédikációjában hevesen kritizálta az Egyesült Államokat, amely szerinte a síita és a szunnita muzulmánok közötti viszály szítására akarja kiaknázni Szaddám Huszein volt iraki elnök kivégzését. Felemelte a szavát azok ellen, akik „ennek az őrült alaknak” a halála miatt sajnálkoznak és ezzel osztoznak az egykori diktátor összes gaztettében.

Az indiai Szrinagarban több száz muszlim vonult az utcákra: a tüntetők Bush elnök elleni jelszavakat kiabáltak, valamint azt skandálták, hogy „Szaddám a szívünkben él”. Líbia háromnapos gyászt hirdetett ki Szaddám Huszein halála után, és bejelentette, hogy szobrot állít a kivégzett diktátornak. Az emlékmű az akasztófa előtt állva jelenítené meg az egykori iraki elnököt, mellette az 1931-ben szintén kötél általi halált halt líbiai szabdságharcos Omár Mukhtár lesz látható.

MH

Comments are closed.