Forrás: Magyar Hírlap

Kitoloncolnak az Egyesült Államokból egy 81 éves volt náci börtönőrt, aki sötét múltját eltitkolva lépett fél évszázada az ország területére – számolt be a Los Angeles Times pénteken.

Josias Kumpf a századik olyan amerikai állampolgár, aki ellen egykori náci bűnök elkövetése miatt eljárást indított az amerikai igazságügy-minisztérium.

A nyugdíjas Kumpf a Wisconsin állambeli Racine-ban él, korábban virsligyári munkásként kereste kenyerét. A mai Szerbia területén született férfi 1956-ban Ausztriából vándorolt ki a tengerentúlra egy olyan program keretében, amelyet a világháborús menekültek megsegítésére hoztak létre. Amerikába lépésekor azonban eltitkolta, hogy a halálfejes SS, vagyis a koncentrációs táborokat őrző fegyveres erők kötelékében szolgált, máskülönben nem kapott volna beutazási engedélyt. Az amerikai állampolgárságot 1964-ben kapta meg, egy virsligyár szürke munkásaként dolgozott, öt gyereket nevelt fel.

Kumpf múltjára 2005-ben derült fény, amikor amerikai állami ügyészek átvizsgálták azoknak az őröknek a jegyzékét, akik Lengyelország híres náci munkatáborában, a trawniki komplexumban dolgoztak. Trawnikban 1943 novemberében egyetlen napon 8 ezer zsidó férfit, nőt és gyereket öltek meg a nácik, miután kiásatták velük saját sírjukat.

Amikor Kumpfot szembesítették a tényekkel, beismerő vallomást tett. Azt azonban tagadta, hogy bárkit megölt volna.

„Én csináltam senkivel semmit, tiszta a kezem” – mondta tört angolsággal, amikor az ügyészek kihallgatták SS-múltjáról. Elmondta, végignézte a tömeges gyilkosságokat, de ő maga soha sem húzta meg a ravaszt. Az volt a feladata, hogy megakadályozza a rabok szökését.

Eli Rosenbaum, az amerikai igazságügy-minisztérium különleges nyomozó irodájának illetékese szerint Kumpf a „náci tömeggyilkosok nélkülözhetetlen tettestársa” volt. Az egykori börtönőrnek parancsa volt arra, hogy bárkit agyonlőjön, aki menekülni próbál.

A nyugdíjas volt náci őr megpróbált jogi úton harcolni a kitoloncolás ellen, ő és családja azt remélte, hogy élete hátralevő napjait az Egyesült Államokban élheti le. Az ügyben döntő Jennie Giambastiani chicagói bevándorlási bíró ezt elutasította. Indoklása szerint egyértelmű és meggyőző a bizonyíték arra, hogy a fegyveres náci őrként szolgált Kumpf „aktívan és személyesen részt vállalt mások üldözésében”.

Kumpf választhatott, hogy Ausztriába, Szerbiába vagy Németországba távozik, az utóbbi mellett döntött.

Forrás: MTI

Comments are closed.