Forrás: Magyar Hírlap

Felmondta a Nemzeti Emlékezet Hivatalának bérleti szerződését a szlovák igazságügyi minisztérium. Az ellenzék szerint a tárca meg akarja szüntetni az egykori kommunista titkosrendőrség iratait őrző intézetet.

Kilakoltatná a szlovák igazságügyi minisztérium a Nemzeti Emlékezet Hivatalát, amely az egykori kommunista titkosrendőrség, az StB besúgóinak névsorát tartalmazó, a világhálón is hozzáférhető aktákat és a volt szlovák fasiszta bábállam zsidóüldözőinek aktáit őrzi.

A szaktárca – amely a Pozsony belvárosában található épület tulajdonosa – váratlanul mondta fel az intézettel korábban kötött bérleti szerződését. A hivatalos indoklás szerint az épületben sürgősen helyet kell adni a pozsonyi kerületi bíróságnak, valamint az első járásbíróságnak, és a belvárosban a célra ennél alkalmasabb épületet keresve sem találni.

A hivatal fél év haladékot kapott, hogy másik székházat keressen magának. Az intézet fellebbezni kíván a döntés ellen, mivel felháborítónak tartja a tervezett kiköltöztetést. Az ellenzék szerint a bérleti szerződés felbontása, illetve annak indoklása csupán álcaként szolgál, a Vladimír Meciar-féle Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) által delegált igazságügyi tárcavezető Stefan Harabin valódi célja a hivatal megszüntetése.

A miniszter bejelentése egyébként a Robert Fico (Smer) kormányfő vezette pozsonyi kabinet miniszterelnök-helyettesét, Dusán Caplovicot is meglepte, sőt – mint mondta – sokkolta.

A HZDS és a szintén kormánytényező Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) korábban már többször is jelezte, hogy a Nemzeti Emlékezet Hivatala felesleges. A tervezett megszüntetését kifogásoló ellenzéki vélemények tehát alighanem megalapozottak.

Az intézet élére Ján Langos volt elnök múlt évi halála óta sokáig nem sikerült alkalmas, a parlament támogatását élvező jelöltet állítani. Frantisek Miklosko, az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom képviselője tegnap azonban bejelentette, hogy indulni kíván a posztért. A politikus biztosan számíthat a Smer és az SNS támogatására. Ez pedig bőven elegendő lenne neki a győzelemhez. Miklosko eddig az egyedüli szlovák politikus, aki a saját nevében megkövette a felvidéki magyarokat: 2005 júniusában Budapesten, a Szent Adalbert-díj átvételekor kért bocsánatot a szlovákiai magyarok második világháború utáni meghurcoltatásáért.

Rácz Vince, Pozsony

Comments are closed.