Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2007. január 6.

Amerikai segély Abbasz biztonsági erőinek

Az amerikai kormány 86,4 millió dollár értékű támogatást nyújt a Mahmud Abbasz palesztin elnökhöz hű biztonsági erőknek. „A segély célja, hogy támogassa a palesztin hatóság elnökségét az útiterv (az izraeli-palesztin viszály rendezésének nemzetközi terve) keretében vállalt kötelezettségeinek teljesítésében, a terrorizmus infrastruktúrájának szétrombolásában, a gázai övezeti és ciszjordániai törvényesség és közrend megteremtésében” – áll egy amerikai kormánydokumentumban. A segélyösszeg az elnöki gárda kiképzésének javítására, járművek és egyenruhák beszerzésére fordítható. (MTI)

CIA-foglyok jártak

az Azori-szigeteken?

Szemtanúk több alkalommal egymáshoz láncolt foglyokat láttak leszállni feltehetően az amerikai központi hírszerző hivatal (CIA) által bérelt repülőgépekről Lajes katonai támaszpontján, az Azori-szigeteken – jelentette be tegnap egy portugál európai parlamenti képviselő. Ana Gomes, az állítólagos CIA-járatok ügyét vizsgáló uniós bizottság tagja nem kívánta felfedni, honnan származnak az értesülései. (MTI)

Kína komoly választ vár Irántól

Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök felszólította tegnap Iránt, hogy adjon „komoly választ” az ENSZ Biztonsági Tanácsa által foganatosított szankciókra. Eközben Ali Laridzsáni, atomügyekben illetékes teheráni főtárgyaló arra figyelmeztetett, hogy fenyegetések esetén más irányt vehet Irán – szerinte – békés célú atomprogramja. Ali Laridzsánit pekingi elnöki hivatalában fogadta Hu Csin-tao, aki felhívta tárgyalópartnere figyelmét arra: a BT egyhangúlag hozta meg Irán ellen a szankciókat. (MTI)

Nem kér a kubaiakból

a norvég szálloda

Bojkott és rendőrségi feljelentés fenyegeti azt az amerikai tulajdonú norvégiai szállodát, amely – a Kuba elleni amerikai gazdasági szankciókra hivatkozva – elutasította kubai turisták szobafoglalását. A kubaiak egy turisztikai kiállításra érkeznének a norvégiai fővárosba, Oslóba, és az Edderkoppen szállodában akartak szobát foglalni, ahogy ezt az elmúlt öt évben is tették. A Scandic csoporthoz tartozó vendéglátóhelyet tavaly megvette az amerikai Hilton szállodalánc. A norvég közalkalmazottak szakszervezete közölte, hogy csatlakozik a bojkotthoz, amely a Scandic norvégiai szálláshelyeit érinti. (MTI)

Békefenntartókat

sürget a szomáliai elnök

Az afrikai békefenntartók azonnali beküldését követelte országába Abdullahi Yusuf szomáliai elnök a békekontingens megszervezése végett Nairobiban összehívott diplomáciai értekezleten. Az elnök pénzadományokat is kért a segélymunkához és kormánya finanszírozásához. (MTI)

Comments are closed.