Forrás: Magyar Hírlap

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök a jövő héten, január 9-e és 11-e között hivatalos látogatást tesz Kínában, hogy megvitassa az ottani vezetőkkel a közel-keleti helyzetet, hogy tájékozódjon annak kínai megítéléséről és részt vegyen a diplomáciai kapcsolatfelvétel 15. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepi koncerten.

Liu Csien-csao szóvivő hozzáfűzte e bejelentéshez, hogy „elmélyült barátság szálai fűzik egymáshoz a kínai és az izraeli népet”.

Kínának kiterjedt gazdasági és politikai kapcsolatai vannak a közel-keleti térségben, de nincs olyan tartós közvetlen érdekeltsége, amely egyik vagy másik oldalra állítaná az ottani konfliktusok megítélésében – mutatnak rá elemzők a bejelentett vizittel kapcsolatban. Mindazonáltal Peking igyekszik nagyobb szerephez jutni a közel-keleti válság rendezésében, hogy ezáltal is érzékeltesse a nemzetközi közvéleménnyel a rohamléptekkel fejlődő, gazdagodó Kína nagyhatalmi státusát.

Kína és Izrael nagyrészt problémamentes viszonyában kisebb feszültséget okozott tavaly, hogy a kínai vezetők meghívták a radikális Hamász szervezet által alakított palesztin kormány külügyminiszterét egy pekingi konferenciára, amelynek témája a kínai-arab kapcsolatok fejlesztése volt.

MTI

Comments are closed.