Forrás: Magyar Hírlap

Négyoldalú csúcstalálkozót javasolt az izraeli-palesztin problémák megoldására Hoszni Mubarak egyiptomi elnök.

Az AFP fotósának elengedéséért tüntettek kollégái (Fotó: Reuters – Loay Abu Haykel)

Hoszni Mubarak tegnap lapzárta után találkozott Sarm-es-Sejkben Ehud Olmert izraeli kormányfővel, de a négyoldalú – a palesztinok és Jordánia részvételével megrendezendő – csúcstalálkozó ötlete már előbb kiszivárgott. Már a megbeszélés előtt tudni lehetett azt is, hogy Izraelnek nincsen elvi kifogása ellene – tudta meg a Haarec a kormányfő irodájától.

Az al-Vatan szaúd-arábiai napilap egyiptomi forrásokból úgy értesült, hogy a négyoldalú csúcs Kairó reményei szerint nem csupán az izraeli-palesztin párbeszédnek adhatna új lendületet, de a végső megállapodáshoz is adhatna „új ötleteket”.

Mesal beavatkozik

A Hamasz önkéntes damaszkuszi száműzetésben élő politikai vezetője, Haled Mesal személyesen járt közben az elrabolt perui újságíró szabadon engedése érdekében. Jaime Razurit, az AFP francia hírügynökség fotósát a hét elején rabolta el az Iszlám Palesztin Hadserege. és csak akkor hajlandó elengedni, ha a Hamasz a kezére adja 18 tagját, akiket azzal vádolnak, hogy közük volt a milicíavezér két unokatestvérének múlt heti meggyilkolásához. (haarec) A Mubarak-Olmert megbeszélés egyik fő témája az izraeli-palesztin fogolycsere volt, amelyben Kairó közvetít. Az egyiptomi diplomácia vezetője gyakorlatilag a palesztinokat tette felelőssé azért, hogy még nem sikerült megállapodni. „A palesztinok tartják fogva az izraeli katonát. Az izraeliek a katonájukat akarják. Izrael megtette az ajánlatát. Most a palesztinoknak kell dönteniük” – idézte a Reuters hírügynökség Ahmed Abul Gejtet, aki azt is hozzátette, hogy nincs haladás a kérdésben. Iszmail Hanije palesztin kormányfő viszont éppen az ellenkezőjét állítja.

Ehud Olmert a fogolycsere mellett a Gázai övezet és a Sínai-félsziget közötti határ alaposabb ellenőrzését kérte Hoszni Mubaraktól, ezen a szakaszon csempészik ugyanis a fegyvert a palesztinok. Az izraeli kormányfő felvetette azt is, hogy létre kellene hozni egy regionális segélyhálót Mahmud Abbasz palesztin elnöknek.

MH

Comments are closed.