Forrás: Népszava

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök tegnap kijelentette: Szaddám Huszein kivégzésének körülményei mártírrá tették a volt diktátort. Mubarak szavai azért figyelemre méltóak, mert Kairó Washington legszorosabb szövetségese a térségben és Egyiptom Jordánia mellett az egyetlen arab állam, amely békét kötött Izraellel.

Egy befolyásos iráni vallási vezető szerint pedig az Egyesült Államok a síita és a szunnita muzulmánok közötti viszály szítására akarja kiaknázni a volt iraki elnök kivégzését. „Amerika módszere, hogy vallási ellentéteket gerjeszt” – mondta Ahmed Hatami a pénteki imára összegyűlt hívők előtt az állami rádióban közvetített prédikációjában. „Arra akarják felhasználni Szaddám halálát, hogy szemléltessék a síiták és a szunniták közötti megosztottságot. A diktátoroknak nincs vallásuk. Szaddám nem volt (hívő) szunnita és nem hitt semmilyen vallásban” – jelentette ki, hozzátéve, hogy „Szaddám nem csak síitákat gyilkolt”. „Nincs kétségem afelől, hogy az ellenség torzsalkodás szítását tervezi a síiták és szunniták között Irakban és Iránban”, abban a két országban, ahol „a síiták és a szunniták hosszú ideje békében élnek egymás mellett” – hangoztatta Hatami, a tekintélyes vallási testületnek, a Szakértők Tanácsának tagja, aki rendszeresen egyik főszónoka a pénteki teheráni istentiszteleteknek.

A zömében síiták lakta Iránban, amely 1980 és 1988 között háborút viselt a Szaddám vezette Irak ellen, a hivatalos vezetés az irakiak győzelmének nevezte a volt diktátor kivégzését. Számos szunnita többségű arab ország azonban élesen bírálta, hogy az ítélet végrehajtását az íd al-adha (muzulmán áldozati ünnep) első napjára időzítették.

Népszava-összeállítás

Comments are closed.