Forrás: HETEK

Feszült légkörben zajlott csütörtökön az egyiptomi Sarm-es-Sejkben Ehud Olmert izraeli miniszterelnök és Hoszni Mubarak egyiptomi elnök csúcstalálkozója amiatt, hogy izraeli katonák és palesztin fegyveresek néhány órával korábbi rámalláhi összecsapásában meghalt négy palesztin, további húsz pedig megsebesült, köztük polgári személyek.

Olmert és MubarakOlmert a találkozó végén bocsánatot kért az összecsapások polgári áldozatai miatt. Megjegyezte, hogy a rajtaütés az izraeli polgároknak a „terroristákkal” szembeni védelmét volt hivatott erősíteni, s nem állt szándékukban ártatlan embereknek ártani, a művelet nem a terveknek megfelelően alakult.

Mubarak viszont már a találkozó kezdetén határozottan elítélte a rajtaütést. Hangsúlyozta, hogy Izrael biztonsága nem katonai eszközökkel, hanem a béke irányába mutató komoly erőfeszítésekkel teremthető meg. Az egyiptomi elnök az erőszak azonnali beszüntetésére hívott fel. A találkozót az izraeli-palesztin megbékélést célzó erőfeszítések támogatása érdekében és egy négyoldalú izraeli-palesztin-jordániai-egyiptomi csúcstalálkozó megszervezése gondolatával rendezték, a rámalláhi események azonban beárnyékolták a megbeszélést.

Mubarak közölte Olmerttel, hogy Izraelnek nem szabadna feltételeket szabnia a palesztinokkal folytatandó béketárgyalásokhoz, tárgyalnia kell abban az esetben is, ha a palesztin szélsőségesek folytatják az izraeli területek elleni rakétatámadásaikat. „A térség minden népének tartózkodnia kell az olyan cselekedetektől, amelyek akadályozzák a megbékélési folyamatot” – szögezte le az elnök.

Olmert viszont megismételte Izraelnek azt a követelését, hogy Egyiptom szigorúbban ellenőrizze a Gázai övezettel közös határszakaszát, ne engedje meg az övezetbe történő pénz- és fegyvercsempészést. Mubarak erre azt válaszolta, hogy a határon való pénzátvitelt az egyiptomi törvények nem tiltják, viszont a fegyvercsempészés ellen a leghatározottabban fel akarnak lépni.

Olmert kitért újságírók azon kérdése elől, hogy támogatja-e a négyoldalú csúcstalálkozó gondolatát. Azt mondta, mind a három másik vezetővel – köztük Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és II. Abdalláh jordániai királlyal – már találkozott az elmúlt hetekben, de semmilyen olyan újabb találkozótól nem zárkózik el, amely javíthatja a légkört és növelheti a béke esélyét.

Mubarak visszautasította Olmertnek azt az érvét, hogy a békét a Hamász radikális szervezet akadályozza palesztin kormányzati szerepével. „Próbálja meg akkor az (Abbász vezette) Palesztin Hatósággal! Itt Egyiptomban, amikor (a néhai Anvar) Szadat elnök aláírta a békeszerződést (Izraellel), annak is voltak ellenzői, mégis megkötötték a többség akaratával, majdnem egyhangúlag, mert a béke maga az élet” – mondta az államfő a miniszterelnöknek, kettejük párbeszédévé alakítva ezzel a sajtóértekezletet.

(MTI/Reuters)

Comments are closed.