Forrás: Magyar Hírlap

A Hezbollah síita libanoni szervezet egyik befolyásos vezetője támogatásáról biztosította Szaúd-Arábia esetleges közvetítését a libanoni válságban.

„Szaúd-Arábia közvetítő szerepet játszhat a libanoniak között, annál inkább, mivel pártatlanságát hangoztatja” – közölte Mohammed Fneis volt miniszter, akinek szavait pénteken idézte az asz-Szafir című libanoni napilap.

Mohammed Fneis novemberben távozott önként a Fuád Szinjóra vezette kormányból négy minisztertársával együtt, tovább mélyítve ezzel a belpolitikai válságot a közel-keleti országban. Decemberben Naim Kászemmel, a Hezbollah második számú vezetőjével Dzsiddába látogatott, ahol fogadta őket II. Abdalláh jordániai uralkodó.

A Szíria- és Irán-barát Hezbollah vezette és a keresztény pártokat is magában foglaló libanoni ellenzék több mint egy hónapja tart engedély nélküli tiltakozó megmozdulást a szunnita Fuád Szinjóra távozását követelve, akinek a kormányát többek között a Nyugat és Szaúd-Arábia is támogatja. Az ellenzék többek között nemzeti egységkormányt és abban vétójogot követel – amit a Szíria-ellenes többség elutasít -, és a miniszterek decemberi lemondása óta illegitimnek tekinti a Szinjóra-kormányt.

„A dzsiddai találkozó kedvező volt, főként ami a királyság és a Hezbollah közeledését illeti” – szögezte le Fneis a szaúdi uralkodó és a pártja közötti „első ilyen jellegű tárgyalást” értékelve.

„Szaúd-Arábia felhasználhatja a befolyását arra, hogy rövid úton véget vessen a (síiták és szunniták közötti) viszálynak” – mondta a libanoni politikus.

Rijád „kalandorságnak” nevezte, hogy a Hezbollah július 12-án elrabolt két izraeli katonát a libanoni határon, ami kiváltotta a 34 napos izraeli offenzívát Libanonban.

Forrás: MTI

Comments are closed.