Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2007. január 5.

Iránnak lesz nukleáris fegyvere, hacsak nem hajtanak végre katonai akciót Teherán ellen, és egy ilyen akciót technikailag Izrael egyedül is képes lenne végrehajtani – állította egy tekintélyes izraeli agytröszt.

A Tel-avivi Egyetem biztonságpolitikai tanulmányokkal foglalkozó intézete (INSS) a közel-keleti stratégiai egyensúllyal foglalkozó éves jelentésében közölte: csak idő kérdése, mikor lesz Teheránnak atomfegyvere. A zsidó állam elveti azokat a teheráni állításokat, hogy az iráni atomprogram célja a polgári célú energiatermelés lenne.

Ehud Olmert izraeli kormányfő nem zárta ki egy katonai csapás lehetőségét az iráni nukleáris létesítmények ellen, de ennek a kivitelezhetősége igencsak vitatott. Izrael egyértelműen csalódott amiatt, ahogyan az Egyesült Államok kezelte az iraki háborút, és hogy így Amerika meggyengült a térségben. S bár Izrael számára a legnagyobb fenyegetést most Irán jelenti, sokan mégis úgy vélik, hogy egy izraeli légi csapás Irán ellen igen valószínűtlen a következő években. Amerikai segítségre pedig azért sem számíthatnak, mert Irán válaszul növelheti a fegyveres ellenállás támogatását Irakban.

Az ISSN szakértői sem értenek egyet teljesen e kérdésben. Giora Eiland, korábbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó úgy véli, hogy egy Irán elleni katonai csapás csak az Egyesült Államok teljes hadászati és katonai egyetértésével történhet meg. Az INSS vezetője, Cvi Stauber nyugállományú tábornok szerint viszont Izrael műszakilag képes egyedül is az Irán elleni csapás végrehajtására, amit azért is kell magának megtennie, mert egy állam sem működne nyíltan együtt Izraellel.

Comments are closed.