Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2007. január 5.

Bohumil Hrabal: Sörgyári capriccio

„Unatkozik? Vegyen mosómedvét!” Vagy hallgassa meg egy bájosan-őrjítően szeszélyes fiatalasszony és a szószátyár Pepin bácsi elbűvölő történeteit. Hrabal ironikus családi krónikáját Menzel filmje tette világsikerré. A legendás figurákat most Für Anikó és – csakúgy, mint a film magyar szinkronjában – Kern András kelti életre.

Márai Sándor: Válás Budán

„- A tárgyalást tudniillik nem lehet holnap megtartani.

– Kérlek, ha tehetek valamit.

– A tárgyalást nem lehet holnap megtartani, mert ma délután megöltem a feleségemet.”

Döbbenetes erejű történet házasságról és szerelemről. Arról, ami összetart és arról, ami szétválaszt. Márai Sándor egyik legnépszerűbb regényét Lukács Sándor, László Zsolt és Görög László kelti életre.

Törőcsik Mari kedvenc Pilinszky versei

Mindannyiunk fülében ott csengenek még Pilinszky versei – a saját felolvasásában. Ki más vehetné a bátorságot, hogy újra elmondja a Ravensbrücki passiót, a Négysorost, a Harmadnapon-t, az Apokrifet, és még jó néhány verset, mint Törőcsik Mari, a költő személyes jóbarátja. A verseket Darvas Ferenc zongorán előadott improvizációi választják el.

Alessandro Baricco: Novecento

„Az óceánjáró zongorista legendája” című film alapjául szolgáló történet. A legenda szerint a Virginian nevű gőzhajón esténként egy páratlanul tehetséges zongorista szórakoztatta a közönséget. Egész életét a hajón töltötte, ott született, és lábát soha nem tette a szárazföldre. Hogy miért, senki sem tudja. Az előadó az a Csuja Imre, aki a szerepet már a filmben is szinkronizálta, és színpadon is sikerrel játszotta. A hangoskönyvet – vagy inkább hangjátékot – Darvas Ferenc zongorajátéka teszi teljessé.

Isaac Bashevish Singer: A halott hegedűs

„Gecl vagyok a pinczówi hegedűs. Szerettem mindazt, amit mások se vetnek meg, és amikor beadtam a kulcsot, hatalmukba kerítettek a szellemek. A Paradicsomba be nem juthattam, a poklot viszont túlságosan melegnek találtam. Az ördögök pedig nem tágítottak mellőlem.” Az egyszerre életszagú és szürreális történet egy lengyelországi zsidó falu egyszervolt világát idézi fel. A Nobel-díjas író nagyszerű elbeszélését Kern András kelti életre.

Márai Sándor: Füves könyv – Válogatás

A nagysikerű hangoskönyvből készült válogatás Márai Sándor legszebb gyógyító gondolatait tartalmazza, nyolc nagyszerű színész hiteles előadásában. Előadják: Avar István, Törőcsik Mari, Garas Dezső, Raksányi Gellért, Psota Irén, Sinkó László, Blaskó Péter, Molnár Piroska.

Comments are closed.