Forrás: Magyar Hírlap

Iránnak lesz nukleáris fegyvere, hacsak nem hajtanak végre katonai akciót Teherán ellen, egy ilyen akciót Izrael egyedül is képes lenne végrehajtani – állította kedden egy tekintélyes izraeli agytröszt.

A Tel-avivi Egyetem biztonságpolitikai tanulmányokkal foglalkozó intézete (INSS) a közel-keleti stratégiai egyensúllyal foglalkozó éves jelentésében közölte: az idő és a katonai fellépés tiltása Iránnak dolgozik, s csak idő kérdése mikor lesz Teheránnak atomfegyvere.

Izrael úgy véli, hogy biztonságát Irán fenyegeti a legkomolyabb mértékben. A zsidó állam elveti azokat a teheráni állításokat, hogy az iráni atomprogram elsődleges célja a polgári célú energiatermelés lenne. Izraelben amiatt is aggódnak, hogy Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök többször is arra szólított fel, töröljék le a térképről Izrael államot.

Ehud Olmert izraeli kormányfő nem zárta ki egy katonai csapás lehetőségét az iráni nukleáris létesítmények ellen. Reményét fejezte ki azonban, sikerül más megoldást találni arra, hogy Irán atomhatalommá váljon. Tizenhat évvel ezelőtt, 1981-ben Izrael meglepetésszerű légi csapással semmisített meg egy befejezetlen iraki atomreaktort.

Míg számos szakértő kételkedik abban, hogy Izrael le tudja rombolni az iráni atomlétesítményeket, mert azokat részben föld alatti bunkerekben helyezték el, addig az INSS elemzői úgy vélik, Izrael képes végrehajtani ezt a feladatot.

Giora Eiland, korábbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó, nyugállományú tábornok úgy vélte, hogy egy Irán elleni katonai csapás csak az Egyesült Államok teljes hadászati és katonai egyetértésével történhet meg.

Az ISSN vezetője, Cvi Stauber, nyugállományú tábornok szerint, aki Londonban volt nagykövet és Ehud Barak miniszterelnök főtanácsadójaként dolgozott, Izrael műszakilag képes egyedül is az Irán elleni csapás végrehajtására, amit azért is kell magának megtennie, mert egy állam sem működne nyíltan együtt Izraellel. Eilanddal ellentétben Stauber úgy vélte, hogy vannak bizonyos dolgok, amelyekről jobb, ha Washington nem tud. Az ISNN vezetője hangoztatta: „akkor kell ezt megtennünk, amikor minden más megoldás lehetőséget már kimerítettük”.

Az ISSN megállapítása szerint egyébként 2006-ban rosszabbodott a biztonsági helyzet a Közel-Keleten, mivel nem sikerült haladást elérni az izraeli-palesztin konfliktus rendezésében, nem történt jelentős haladás a globális terrorizmus és az iszlám szélsőségesség elleni harcban, továbbá az Egyesült Államoknak nem sikerült stabilizálnia Irakot.

MTI

Comments are closed.