Forrás: Index

Zsolt Melinda

Egy évvel ezelőtt rosszullétre panaszkodva kórházba szállították Ariel Saron izraeli miniszterelnököt, majd agyvérzést diagnosztizáltak nála, és megműtötték. Azóta nem tért magához, sokak szerint első szélütése után félrekezelték azzal, hogy nagy mennyiségű véralvadásgátló gyógyszert írtak fel neki. Saron februárban lesz 79 éves.

Ariel Saron volt izraeli miniszterelnök egy éve fekszik kómában, 2006. január 4-én súlyos agyvérzést szenvedett, azóta nem nyerte vissza tudatát. Korábban is voltak már jelei annak, hogy egészsége megrendült, december közepén enyhe szélütés érte, amiből néhány nap alatt felépült, majd szívműtétre írták ki, de ezt már nem tudták elvégezni, egy nappal korábban rosszul lett, és saját kérésére kórházba szállították.

Tragikus családi háttér

Ariel Saron első felesége, Margalit 1962-ben autóbalesetben életét vesztette. Saron ezután összeházasodott Margalit húgával, Lilivel, akit szintén túlélt. Lili 2001-ben rákban halt meg.

Gyermekei Gilad és Omri, utóbbit korrupció miatt börtönbüntetésre ítélte az izraeli bíróság. Saronnak volt egy harmadik fia is, Gur, aki 1967-ben halt meg, mikor apja géppisztolyával játszott, és véletlenül lelőtte magát.

A jeruzsálemi Hadassza kórház orvosai több órás agyműtétet végeztek rajta, és már a beavatkozás után közölték, Saron soha többé nem térhet vissza hivatalához. A miniszterelnöki posztot ideiglenesen Ehud Olmertre, Saron akkori helyettesére ruházták. A változás Izrael életében óriási vihart kavart, március végén tartották ugyanis az izraeli parlamenti választásokat, melyen a legesélyesebb párként tartották számon Saron újonnan alapított centrista pártját, a Kadimát.

A Kadima a várakozásoknak megfelelően valóban megsínylette egyes számú vezetőjének elvesztését, bár a választásokat végül megnyerte (29 mandátumot szerzett a 120 tagú knesszetben), de például nem tudta megszerezni a védelmi miniszteri posztot, és pozíciói a knesszetben is meggyengültek.

Válságos, de stabil

Saron megpróbáltatásai azonban nem értek véget, néhány nappal súlyos agyvérzése után újabb vérrögöket találtak az agyában, így újabb műtéten kellett átesnie, később gégemetszést hajtottak végre rajta, majd tápcsövet ültettek gyomrába és egy fél méteres szakaszt eltávolítottak vastagbeléből. A hírek, akárcsak korábban, továbbra is úgy írták le állapotát: válságos, de stabil.

Az időközben 78. életévét is betöltő kormányfőt áprilisban, 100 nappal kómába esése után tartósan alkalmatlannak nyilvánították hivatala ellátására. Izrael történetében először fordult elő ilyen eset. A bejelentés értelmében Ehud Olmert ideiglenes miniszterelnök ügyvezető kormányfővé lépett elő, feladatköre azonban ugyanaz maradt, amit az utolsó három hónapban is végzett.

Félrekezelték?

Tavasszal beigazolódni látszottak a Saron betegségéről, esetleges félrekezeléséről szóló pletykák, orvosai elismerték, hiba volt nagy mennyiségű vérhígító gyógyszerrel kezelni az első, decemberi szélütése után. Feltételezhető ugyanis, hogy ezek a véralvadásgátló szerek idézték elő a januári, súlyos agyvérzését, ezt azonban bizonyossággal állítani lehetetlen.

Nyáron, a libanoni konfliktus idején ismét romlani kezdett Saron állapota, először veserendellenességet és agykárosodást észleltek, majd kétoldali tüdőgyulladást kapott, és további fertőzéseket állapítottak meg nála. Ősszel a szívét veszélyeztető fertőzést diagnosztizáltak nála, közvetlen életveszélyről azonban továbbra sem volt szó.

Saron február 27-én tölti be 79. életévét.

Comments are closed.