Forrás: Magyar Hírlap

Az izraeli kormány egyik tisztségviselője hétfőn cáfolta, hogy előrelépés történt volna az izraeli-palesztin fogolycseréről folyó tárgyalásokon, amint azt előző nap állította a palesztin kormányt vezető Hamász mozgalom.

Palesztin fegyveres csoportok korábban több mint ezer palesztin fogoly szabadon bocsátását követelték a júniusban Dél-Izraelből elrabolt Gilád Salit tizedes elengedése fejében.

„A Hamásznak továbbra is eltúlzott követelései vannak, amelyek elfogadhatatlanok” – mondta a kormány egyik tisztségviselője, miután Ehud Olmert miniszterelnök biztonsági és hírszerzési tisztségviselőkkel konzultált az ügyről. – „Nem történt előrelépés” – tette hozzá.

Vasárnap a Hamász iszlám ellenállási mozgalom egyik szóvivője, Iszmáil Radván úgy nyilatkozott: arra számít, hogy hamarosan megtörténik a bejelentés a végleges megállapodásról, miután, mint mondta, változás állt be az izraeli álláspontban. Nevük elhallgatását kérő izraeli illetékesek már akkor cáfolták, hogy jelentős előrelépés történt volna az egyiptomi közvetítéssel zajló tárgyalásokon. Hivatalos kormányforrások mindazonáltal nem árulnak el részleteket a fogoly katona kiszabadítása érdekében tett diplomáciai erőfeszítésekről.

Olmert e hétre tervezett egyiptomi tárgyalásai kapcsán Izraelben olyan találgatások láttak napvilágot, melyek szerint Gilád Salit elengedését Olmert és Hoszni Mubarak egyiptomi elnök Sarm-es-Sejk-i találkozóján jelentenék be.

Forrás: MTI

Comments are closed.