Forrás: Stop!

Merkel az uniós egység mellett, Chirac és a dán királynő az idegenggyűlölet ellen szólal fel újévi beszédében Időpont: 2007-01-01 22:40:08

Angela Merkel német kancellár az Európai Unió polgárainak  egységét szorgalmazta újévi köszöntőjében, mert – mint mondta – „csak egy egységes Európa tud megbirkózni a globalizáció kihívásaival, továbbá a terrorizmus és az erőszak problémáival”.

Szavai szerint egy megosztott Európa „kudarcra lenne ítélve”. Január elsejével Németország vette át az Európai Unió soros elnökének tisztét, és célul tűzte ki maga elé, hogy újraéleszti a közös európai alkotmány ügyét.

Jacques Chirac francia elnök szót emelt újévi köszöntőjében a szélsőségesség és az idegengyűlölet ellen. Felszólította honfitársait, hogy ne higgyenek a szélsőségesség szítóinak, s hozzátette, hogy Franciaország „mindig akkor erős, amikor képes a kompromisszumokra”.

A rasszizmus, antiszemitizmus elleni harc, a sokszínűség iránti tisztelet a köztársaság alapértékei közé tartozik – mondta a francia elnök, akinek nagy valószínűséggel ez volt az utolsó elnöki újévi köszöntője, hiszen négy hónap múlva elnökválasztást rendeznek Franciaországban, és Chirac valószínűleg nem indul újra posztjáért. (A 74 éves államfő ezúttal is nyitva hagyta a kérdést, hogy pályázik-e harmadszor is az államfői tisztségre, de megfigyelők általában valószínűtlennek tartják, hogy újra jelöltetné magát.) Chirac utalt beszédében a hivatali idejében elért sikerekre, például a munkanélküliség visszaszorítására és a „szilárd gazdasági növekedésre”.

A francia elnökhöz hasonlóan Margit dán királynő is a más kultúrák iránti megértésre, türelemre szólította fel honfitársait hagyományos újévi beszédében. Célzott arra, hogy ezt a tanulságot lehet és kell levonni abból a felzúdulásból is, amelyet egy dán lap Mohamed prófétáról közölt gúnyrajzai váltottak ki a muzulmán világban az óév elején. Felkérte a dán társadalmat, hogy legyen befogadóbb a bevándorlók iránt, és igyekezzék megérteni kultúrájukat.

STOP

 

Comments are closed.