Forrás: Inforádió

Betűméret +

A félelem évének nevezi a 2007-es esztendőt a The Economist brit gazdasági hetilap. A globalizáció további terjedésével egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy távoli események kihatnak az egész világra.

1 2007-ben is a terrorizmus lesz a világ legnagyobb problémája – szögezi le a The Economist Intelligence Unit számba véve a világban zajló konfliktusokat.

A kutatás szerint a félelem évében továbbra is számolni kell azzal, hogy a Közel-Keleten két katona elrablása is elég ahhoz, hogy háború alakuljon ki, hogy Észak-Korea nukleáris fenyegetettséget jelent, vagy hogy Irán renitens nukleáris politikája könnyen egy amerikai-izraeli megelőző csapáshoz vezethet a térségben.

A The Economist azt írja: várhatóan megszaporodik a politikai gyilkosságok száma, egyre nagyobb a vallási türelmetlenség, a rohamosan fejlődő Kínával szemben pedig várhatóan több ország védi majd valamilyen módon a kereskedelmét, ami új diplomáciai bonyodalmakhoz vezethet.

A folyamatokat gyorsíthatja a globalizáció is, amely gazdagabbá, de sebezhetőbbé teszi a világot. 2007-ben tovább nő annak a kockázata, hogy egy távoli ország számunkra érdektelennek tartott eseménye nagymértékben befolyásolja hazánkat.

A New York-i merényletek hatására az elmúlt években Európában is számos terrortámadás történt, a dél-kelet-ázsiai madárinfluenza miatt Magyarországon is szárnyasok ezreit kellett leölni, a nigériai villongások rendre kihatnak például az amerikai energiaárakra, az Egyesült Államok déli partvidékén pusztító hurrikánok pedig milliárdokba kerülnek az európai biztosítóknak.

A globalizáció, és az ezzel járó személy- és vagyonkoncentráció nagyban megnöveli a világ kiszolgáltatottságát a természeti katasztrófákkal és a gazdasági kockázatokkal szemben.

Comments are closed.