Forrás: Magyar Hírlap

Izrael megtagadta Mahmúd Abbász palesztin elnök kérését, hogy engedjen szabadon izraeli börtönben sínylődő palesztin foglyokat a mekkai zarándoklatot lezáró, küszöbön álló íd al-adha muszlim ünnep alkalmából.

„Egyelőre nincs napirenden” (a palesztin foglyok elengedése), amíg Gilád Salit fogságban van – felelte egy kérdésre Miri Ejszin, Ehud Olmert izraeli kormányfő szóvivője az izraeli hadsereg júniusban palesztin szélsőségesek fogságába esett tizedesét említve.

A múltban többször is előfordult, hogy Izrael jóakaratának jeléül muszlim ünnepek környékén elengedte palesztin rabok kisebb csoportját. Abbász elnök a múlt héten ezt kérte az izraeli miniszterelnöktől kettejük első hivatalos megbeszélésén a szombaton kezdődő íd al-adha ünnepre hivatkozva. Olmert akkor azt felelte, gondolkodik a dolgon.

Száeb Erekát – a palesztin elnök bizalmasa – „szerencsétlennek” nevezte az izraeli döntést, megjegyezve, hogy az árthat Abbász helyzetének.

Közben palesztin területekről újabb nyolc rakétát lőttek ki pénteken késő délutánig Izraelre. A november 26-án bejelentett tűzszünet óta nem volt rá példa, hogy ilyen sok rakétát lőjenek ki egyetlen nap alatt a zsidó államra.

Olmert már előző nap utasítást adott a hadseregnek, hogy hagyjon fel a tűzszünet óta követett tartózkodás politikájával, és újítsa fel a célzott, precíziós támadásokat a gázai övezeti palesztin rakétaindító egységek ellen.

MTI

Comments are closed.