Forrás: HETEK

A nagyszülei csak oroszul és jiddisül beszéltek: Steven Spielberg, a hollywoodi rendező Ukrajnában találta meg gyökereit, ahol, mint holokausztfilm-producert, ünnepelték. Steven Spielberg hazatalált. „Végül az őseim földjén vagyok.”- mondta a rendező, amikor kijött a reptérről.

A Babij Jarban meggyilkolt zsidó és nem zsidó emberekre való emlékezés

Érzelmes utazás lenne? A vendég először érkezik Amerikából Babij Jarba, ahol a nácik tömegesen lőttek le zsidó és nem zsidó embereket. Spielberg felkereste a két „emlékfestőt”, akik még emlékeznek a halottakra. Nagyon meghatódott, amikor visszaemlékezett a nagyszüleire, akik csak oroszul és jiddisül beszéltek.

A 60 éves Spielberg először járt volt Szovjet földön azért, hogy az oligarcha Viktor Pintschukkal bemutassanak egy új filmet. A politikusok színe-java összegyűlt, hogy megnézze a film premierjét. „Naswy swoje imja” (Nevezd meg magad!) a mű címe. Pintschuk és Spielberg, akiket egyedül az ukrán-zsidó származású ősök kötnek össze, társproducerek voltak. A filmet Sergej Bukowskij (46) rendezte.

Steven SpielbergNehéz lenne téziseket felállítani a hatásos filmről. Idős hölgyeket és férfiakat beszéltetnek a tömeggyilkosságról, és a szerencsés mentőakciókról. Egy a sok példa közül: Német katonák elfogtak zsidókat és a Vörös Hadsereg egyes tagjait. A Vörös Hadsereg katonái közbenjártak a zsidókért: „Van egy ukrán a falunkban, akit jól ismerünk! Nem úgy néz ki, mint egy zsidó, de hát a zsidók is pont úgy néznek ki, mint ő.”

Az „ellenség áldozatát” járja körül a film. 33.771 zsidó embert gyilkoltak meg a megszállók Babij Jar völgyében Kijevben, 1941-ben. 1943-ig tízezreknek kellett ehhez az áldozathoz csatlakozniuk: romák, partizánok, kommunisták. A Babij Jarban meggyilkolt zsidó és nem zsidó emberekre való emlékezést nem lehetett volna megfilmesíteni a korábbi emlékmunkák és irodalmi bizonyítékok nélkül: Anatolij Kusnezow Babij Jar című dokumentumregénye és Jewgenij Jewtuschenko azonos című verse nélkülözhetetlen volt. Szovjetunióban a zsidók megsemmisítése nem alaptalanul volt kellemetlen téma. Most végre vége ennek a tabunak.

Még egy fontos mozzanat: a premier helyszíne a klasszikus kijevi Kultúrpalota, amely város a szovjet titkosrendőrség szigorúan rejtett központi kivégző helye volt.

Die Welt

Comments are closed.