Forrás: Magyar Hírlap

Izrael jóváhagyásával érkezett nagy mennyiségű fegyver és lőszer Egyiptomból a Mahmud Abbasz elnök vezette Fatah mozgalomnak.

Gyakorlatilag megerősítette az izraeli védelmi minisztérium az izraeli sajtó értesülését, amely szerint Egyiptomból szerdán kétezer AK-47-es géppisztoly, húszezer tölténytár és kétmillió lőszer érkezett a Palesztin Hatóság biztonsági szervezeteihez. Ezeknek a tagjai nagyrészt hűek Mahmud Abbasz elnökhöz, és jelentős részben az általa vezetett Fatah mozgalomhoz tartoznak, emlékeztetett internetes kiadásában a Haarec. A négy teherautónyi szállítmány izraeli területen át, Jeruzsálem jóváhagyásával érkezett a Gázai övezetbe a Kerem Salom ellenőrző ponton át, a konvojt katonai biztonsági erők kísérték.

Amosz Gilad, a védelmi minisztérium politikai osztályának vezetője a Haarecnek azt mondta, hogy az Abbasznak nyújtott segítség célja a „béke erőinek” megerősítése a térségben. A fegyver az arab világból jött, és Izrael nem vett részt közvetlenül az ügyletben, tette hozzá.

Tárgyalna a palesztin elnök

Mahmud Abbasz palesztin elnök zárt ajtók mögötti béketárgyalást javasolt Izraellel a legtöbb vitás kérdésről, így Jeruzsálem státusáról és a palesztin menekültek sorsáról. Abbasz nem fejtette ki, mit értett az Izraellel folytatandó „zárt ajtók mögötti” tárgyalásokon, de mint az 1993-as oslói izraeli-palesztin békemegállapodás egyik atyját a nyugodt, kötetlen tárgyalások híveként ismerik. Ehud Olmert izraeli kormányfő hét végi találkozójukon megígérte, megfontolja a javaslatot. (AP) A Haarec szerint a döntés a szállítmány átengedéséről nyilvánvalóan Abbasz és Ehud Olmert izraeli kormányfő szombati találkozóján született. (Olmert ekkor járult hozzá ahhoz is, hogy a befagyasztott adóalapokból százmillió dollárt kapjanak a palesztinok a Hamasz-kormány megkerülésével.) A célja pedig egyértelműen a Fatah megerősítése; a szervezet és a kormányt adó Hamasz között az utóbbi időben kiéleződött a feszültség, gyakoriak a fegyveres összecsapások, bár tíz napja tűzszünet van érvényben. A Bush-kormányzat is megpróbál kongresszusi jóváhagyást szerezni egy százmillió dolláros szállítmányhoz, amelyet a palesztin elnöki testőrség felszerelésére szánnak, illetve arra, hogy Abbasz biztonsági erői meg tudják erősíteni ellenőrzésüket a fontosabb határátkelők felett. A Reuters szerint azonban a pénzt semmiféleképpen nem használhatják arra, hogy „halálos” fegyvereket szerezzenek be a testőrség számára.

A Népi Ellenállás Bizottságai viszont arra figyelmeztették Izraelt, hogy a segítségével megszerzett fegyverek hamarosan olyan szervezetekhez kerülnek, amelyek majd ellene használják azokat. „A biztonsági erőkben és az elnöki testőrségben is megtalálhatók az összes palesztin szervezet, így a Hamasz aktivistái is” – idézte a Jediot Ahronot a szervezet szóvivőjét, Mohammed Abdel Alt, ő azt is hozzátette, hogy ráadásul a biztonsági erők tagjairól köztudott, hogy rendszeresen adnak el fegyvert a többi fegyveres csoportnak.

Figyelemmel követik a Fatah ellenük irányuló „szervezkedését” is, tette hozzá a szóvivő, és figyelmeztetett, hogy a biztonsági erők legalább egyharmada az ellenállási szervezetekhez tartozik.

MH

Comments are closed.