Forrás: HETEK

Egy szövetségi miniszterelnök körüli szexbotrány, világszerte kritizált és nem igazán kedvelt keményvonalas politikusok tündöklése és bukása – 2006-ban sok prominens személyiség került kudarcok miatt a figyelem középpontjába. A Spiegel Online összeállítása az elmúlt év legnagyobb veszteseiről.

Berlusconi: így nem szabad veszíteniPolitikusok nem lesznek automatikusan vesztesek egy választási vereség miatt – de akkor biztos, ha hiányzik belőlük a vesztesek nagyvonalúsága. Silvio Berlusconi volt 2006-ban a legplasztikusabb mintapéldája annak, hogyan nem szabad egy választási vereség után viselkedni. Berlusconi ugyanis az áprilisi választások után hetekig halogatta ellenfele győzelmének elismerését, sőt, a győztes Romano Prodit csalással vádolta. Amikor végül május 2-án visszalépett, azt mondta, hogy „sírni fognak még utána”. Eddig azonban senki sem ejtett egy könnyet sem.

A botrányokban benne van annak a lehetősége, hogy nem biztos, hogy a vétkesekre irányulnak. Nincs arra bizonyíték, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek közvetlenül köze volna a Kremlt kritizáló újságíró, Anna Politkovszkaja, vagy az ex-kém Alexander Litvinyenkó halálához, viszont árnyékba borult a Kreml az esetek miatt – az Oroszországból politikai okokból disszidált személyek újra reflektorfényt irányítottak az országban uralkodó állapotokra. Azért volt sikere is Putyinnak az idén: a Szentpéterváron megrendezett G8 találkozó után Oroszország mint visszatérő energia-szuperhatalom ünnepelte magát. De ez sovány vigasz ahhoz az imázsromláshoz képest, amit a KGB-módszerekkel elkövetett gyilkosságok a szólásszabadság vagy a jogállamiság terén végeztek.

Mose Katzav, a „gúzsba kötött”Máshol is szomorú idők járnak az államvezetésre: az izraeli köztársasági elnök, Mose Katzav életében is megvolt a botrány. Októberben vádat emeltek ellene szexuális zaklatás és nemi erőszak miatt. Azóta Katzav pozíciója kilátástalan – nem utazik külföldre, és már belföldön is csak kis dolgokban hallatja a hangját.

Donald Rumsfeld novemberben visszalépett az Egyesült Államok védelmi miniszteri posztjáról. Ez volt Bush elnök első reakciója a demokraták győzelmére a kongresszusi választásokon, amely sokak szerint az iraki háborúval kapcsolatos népszavazással is felért. Rumsfeld visszalépését később követte egy másik keményvonalas republikánus bástya is a Bush adminisztrációban – John Bolton ENSZ nagykövet helyzete is egyre bizonytalanabb. Az események mérföldkövek Amerika iraki politikájában, amelyben hangnem- és irányváltás indult el, főleg azután, hogy a Rumsfeld helyére megválasztott Robert Gates nyíltan felvállalja szembenállását az eddigi Irak-politikával.

Horrorisztikus volt a 2006-os év a német titkosszolgálat számára is. Kezdődött egy újságíró-megfigyelési botránnyal, aztán következett az a vád, hogy a BND együttműködött az amerikai titkosszolgálattal az iraki háború ürügyén, majd újabb botrány Khalid al-Masri elrablása körül, amelyben megvádolták, hogy részt vesz a CIA akcióiban, amelyek során körözött terroristákat rabolnak el, és szállítanak az amerikai szuperbörtönbe a Guantanamo-öbölbe. A vádakat sorban tisztázni fogja egy központi vizsgálat.

A német hadsereg sem maradhatott ki a sorból: először az a vád érte, hogy német katonák kínozták meg Murat Kurnaz-t Afganisztánban – a volt fogoly Guantanamoi szabadulása után hozta nyilvánosságra a kérdést. Ezután az év végén újabb botrányba keveredtek a katonák: ugyancsak Afganisztánban egy volt orosz tömegsírból ellopott koponyákkal pózoltak, amelyekről képeket is készítettek. A Bild magazinnak köszönhetően a felvételek bejárták a világsajtót, ráirányítva a figyelmet a NATO haderőn belüli, valamint az amerikai hadseregben egyre sűrűbben előforduló erőszakos cselekményekre.

Günther Verheugen EU-biztos számára az október fordulópontot jelentett: meg kellett védenie magát a visszavonulását követelőkkel szemben, miután róla is kompromittáló fotók kerültek nyilvánosságra. Verheugen kabinetfőnökével, Petra Erlerrel látható ezeken a képeken. Először olyan vádak érték, hogy együtt nyaralnak, ám decemberben újabb fotók kerültek nyilvánosságra, amelyeken nudista strandon múlatják az időt az érintettek. A fotók ellenére mindkét fél tagadja, hogy viszonyuk lenne – ami a házas Verheugenre semmiképpen nem vetne jó fényt.

Comments are closed.