Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. december 28.

A populizmus növekedése – főként Európában – az egyik legnagyobb kockázatot jelentette 2006-ban a külföldön működő amerikai cégek, iskolák és civil szervezetek biztonsága szempontjából az amerikai külügyminisztérium szerdán közzétett jelentése szerint.

Az Afrikában terjedő korrupció, a szellemi tulajdon eltulajdonítása és a közel-keleti terrorizmus álladó kockázata a szerepel a tíz legnagyobb veszély között, amely a külföldön működő amerikai érdekeltségeket fenyegeti – áll az amerikai külügyminisztériumnak a külföldi biztonsággal foglalkozó, 1985-ben létrehozott szervezete (OSAC) által közzétett jelentésben. „Az elmúlt év során az OSAC szakértői a populizmus rendszeres növekedését figyelték meg Európában, amelyet az iszlámista radikalizmus, valamint a neonáci, illetve szélsőjobboldali mozgalmak táplálnak” – áll a dokumentumban.

A Közel-Keleten az Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet közötti háború volt „az év legjelentősebb eseménye” az OSAC szerint. A Közel-Kelet más részeiben 2006-ban számos fenyegetés, letartóztatás, illetve a szaúd-arábiai és jemeni olajipari létesítmények elleni támadási kísérletek „arról tanúskodnak, hogy az öböl-menti országokat továbbra is fenyegeti a terrorizmus veszélye”.

„Az amerikai magánszektor a kereskedelmi veszteségeket jelentő legnagyobb fenyegetésnek (a szellemi tulajdon terén) a nemzetközi kereskedelem szempontjából a két legnagyobb ázsiai tényezőnek számító Indiában és Kínában van kitéve”. A korrupció és az erőszakos bűncselekmények jelentik a legnagyobb kockázatot az Afrikában működő amerikai vállalatok számára, Latin-Amerikában pedig – ahol az emberrablás valóságos iparággá vált – a politikai erőszak és a társadalmi nyugtalanság a legnagyobb veszélyforrás. (MTI)

Comments are closed.