Forrás: Magyar Hírlap

Bírálta az Egyesült Államok szerdán Izraelt egy új ciszjordániai zsidó telep felépítésének engedélyezése miatt, mondván: a kolónia felhúzása sértené az „útitervben” vállalt izraeli kötelezettségeket.

Az izraeli kormányzat 1992 óta először engedélyezte új zsidó kolónia létesítését a Jordán nyugati partvidékén.

Az Egyesült Államok – Izrael legfontosabb szövetségese – szerdán viszont bírálta a tervet. Golzalo R. Galzelos amerikai külügyi szóvivő közölte: Washington felszólítja Izraelt, hogy tegyen eleget az útiterv néven ismert nemzetközi béketervben foglalt kötelezettségeinek és óvakodjon az olyan lépésektől, amelyek úgy is értékelhetőek, hogy előre meghatározzák a majdani tárgyalások kimenetelét.

A kritika súlyát növeli, hogy az Egyesült Államok ritkán bírálja Izraelt.

Az úgynevezett útitervet a közel-keleti válságban közvetíteni próbáló nemzetközi kvartett – az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország – alkotta meg. A terv többek között előirányozza egy független palesztin állam létrehozását. Izrael 2003-ban beleegyezett a tervben foglaltak megvalósításába.

Az új ciszjordániai zsidó telep tervét már a palesztinok és az Európai Unió részéről is bírálták.

Izrael a Jordán-völgyben, a zsidó államot a palesztin területektől elválasztó biztonsági kerítésen kívül, egy volt katonai támaszpont területén kívánja felépíteni az új kolóniát, s ott a Gázai övezetből tavaly kiköltöztetettek közül harminc zsidó telepes családot helyeznének el.

Forrás: MTI

Comments are closed.