Forrás: Magyar Hírlap

Mahmúd Abbász palesztin elnök zárt ajtók mögötti béketárgyalást javasolt Izraellel a legtöbb vitás kérdésről, így Jeruzsálem státusáról és a palesztin menekültek sorsáról.

„Itt az ideje a tárgyalásoknak” – mondta Palesztin Hatóság elnöke szerda este beszélt újságíróknak, miután Kairóban találkozott Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel.

Ehud Olmert izraeli kormányfő szombaton tárgyalt Abbásszal, Mubarak elnök pedig a tervek szerint január 4-én fogadja az izraeli miniszterelnököt Sarm es-Sejk vörös-tengeri üdülőhelyen.

Egyiptomban, az első arab országban, amely békét kötött Izraellel, az elmúlt évek során a rivális palesztin szervezetek közötti több tárgyalási fordulót is tartottak.

Abbász szerdán nem fejtette ki, mit értett az Izraellel folytatandó „zárt ajtók mögötti” tárgyalásokon, de mint az 1993-as oslói izraeli-palesztin békemegállapodás egyik atyját, a nyugodt, kötetlen tárgyalások híveként ismerik.

„Az az elgondolásunk, hogy zárt ajtók mögött tárgyaljunk az izraeliekkel, a kvartett egyik vagy valamennyi tagjának részvételével, hogy megvitassuk a végső jogállás valamennyi kérdését” – jelentette ki a palesztin elnök, az útiterv néven ismertté vált közel-keleti rendezési tervet kidolgozó Oroszországra, az Egyesült Államokra, az Európai Unióra és az ENSZ-re utalva.

Abbász elmondta, hogy a zárt ajtók mögötti tárgyalás ötletét Olmertnek is felvetette a hét végén, és az izraeli vezető megígérte, hogy megfontolja a javaslatot. Hozzátette, hogy erről Condoleezza Rice-szal is tárgyalni kíván az amerikai külügyminiszter jövő hónapban esedékes közel-keleti útja alkalmával.

MTI

Comments are closed.