Forrás: Népszava

Az a levél is témája volt a Klubrádió tegnapi Megbeszéljük című adásának, melyet Morvai Krisztina, az október 23-i rendőri túlkapásokat vizsgáló civil jogászbizottság kezdeményezője címzett lapunk publicistájának, Várkonyi Tibornak, aki egyik cikkében a bizottság munkáját bírálta. Az egy hete leközölt levél azzal vált a műsorban vita tárgyává, hogy a jogásznő, aki egyébként az ELTE Büntetőjogi Tanszékének docense, az írásban rendre „MAGUNKFAJTÁK”-at (a polgári jobboldal képviselőit) és „MAGUKFAJTÁKAT”-at (a baloldali szellemiségű újság szerkesztőit és a lap olvasótáborát) különböztetett meg, a többi közt azon az alapon, hogy az előbbieknek „ez az EGY HAZÁJA VAN”.

Bolgár György műsorvezető az adásban felhívta Schiffer András ismert jogvédőt, aki egyrészt elismerte kolléganője jogvédői munkásságát, másrészt elképedésének adott hangot annak kapcsán, hogy Morvai Krisztina egy olyan beszédmódot használ, amelyben ott található a rasszista beszéd magja. A jogásznő ezzel átlépett egy Rubikont – fogalmazott Schiffer András. Hozzátette: jó lett volna, ha tényleg egy független bizottság alakul a rendőri túlkapások kivizsgálására, de szerinte a békés tüntetők kontra hőzöngő kisebbség elképzelés ugyanolyan félrevezető megkülönböztetés, mint a „MAGUNKFAJTA”­ és „MAGUKFAJTA” szembeállítása. Németh Péter, lapunk főszerkesztője a műsorba betelefonálva elmondta, hogy miért tartotta fontosnak a Népszavának megküldött levél közzétételét. Arra hívta fel a figyelmet, hogy miután korábbi brüsszeli kiküldetését Morvai Krisztina a Fidesznek köszönhette (az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója elé vitték ugyanis a magyar belpolitikai ügyet), rá kell mutatni arra, hogy Morvai hangvétele e levélben hogyan idézi meg a Fidesz politikai retorikáját, melyben Németh Péter az igazi problémát látja.

Miután Bolgár György az antiszemitizmus gyanújával élt Morvai Krisztina levelének mondandójával, illetve bizonyos megfogalmazásaival szemben, egy zsidó származású, református vallású nő az ellen tiltakozott, hogy a politikai táborok szembenállásába ne keverjék bele az antiszemitizmus kérdését.

Egy betelefonáló pedig két olyan korábbi gyermekjogi ügy kapcsán ítélte el Morvai jogvédői tevékenységét, amelyeknek televíziós szerkesztőként maga is közeli szemlélője volt. Álláspontja szerint a jogásznő az egyik ügyben bűncselekményre való rábírást követett el, de mindkét ügyből annak vége előtt „kiszállt”.

Népszava-információ

Comments are closed.