Forrás: Magyar Hírlap

Engedélyt adott Amír Perec izraeli védelmi miniszter arra, hogy új zsidó telepet építsenek Ciszjordániában – jelentette be kedden a védelmi tárca. Az izraeli kormányzat 1992 óta most először engedélyezi új zsidó kolónia létesítését a Jordán nyugati partvidékén.

A még hétfőn született miniszteri döntés értelmében az új telepet a Jordán-völgyben, az Izraelt a palesztin területektől elválasztó biztonsági kerítésen kívül, egy volt katonai támaszpont területén húzzák fel.

Az új kolónia, amelyet Maskiót névre keresztelnek, harminc házból áll majd, s a Gázai övezetből tavaly átköltöztetett zsidó telepeseket helyeznek el bennük: a harminc család korábban a gázai övezeti Gus Katif településtömbön élt, közülük húsz azon belül is a Sirat Hajam telepen.

A regionális tanács vezetője szerint az építkezés két héten belül megkezdődhet, azt azonban még nem tudni, hogy a telep mikorra készül el.

Harmincnyolc éves megszállást követően Izrael tavaly szeptemberben kivonta 8500 telepesét és katonáit a Gázai övezetből.

Forrás: MTI

Comments are closed.