Forrás: Magyar Hírlap

Megélénkítette az Ukrajnába és Magyarországra gázt exportáló RosUkrEnergo körüli nyomozását az amerikai igazságszolgáltatás: a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) detektívjei most főleg azt firtatják, milyen kapcsolatok fűzték a nemzetközi körözés alá vont Szemjon Mogilevicset a ciprusi Highrock Holdingshoz, amelynek fő tulajdonosa a korábban szintén Magyarországon élt Dmitro Firtas, az orosz Gazprom társa a svájci bejegyzésű RosUkrEnergóban – emelte ki a Vedomosztyi keddi számában.

Az orosz üzleti lap – amely az amerikai The Wall Street Journalra (WSJ) hivatkozva számolt be az FBI-nyomozás fejleményeiről – felidézte Alekszandr Turcsinov volt ukrán állambiztonsági főnök tavaly nyári feltételezéseit arra vonatkozólag, hogy a RosUkrEnergo valamiképpen Mogilevics ellenőrzése alatt állhat.

A Gazprom és ukrán partnere, a Naftohaz tagadta bármiféle kapcsolat létét a RosUkrEnergo és Mogilevics között, s mindkét gázcég azt állította, hogy fogalma sincs, kik állnak a svájci kereskedőcég ukrán résztulajdonosait képviselő osztrák Raiffeisen Investment mögött.

Bár a RosUkrEnergót az orosz és az ukrán elnök áldásával hozták létre, Vlagyimir Putyin és Viktor Juscsenko is tájékozatlannak vallotta magát arról, hogy kik birtokolják a Gazprommal fele-fele alapon a Ukrajnában és európai országokban, így Magyarországon és Lengyelországban közép-ázsiai gázt eladó RosUkrEnergót.

De ez év áprilisában az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálni kezdte a RosUkrEnergo tevékenységének mibenlétét és tulajdosainak kilétét, s ezután Firtas és egy másik ukrán üzletember, Ivan Furszin a nyilvánosság elé lépett a svájci trader „osztrák felének” tulajdonosaként.

Ez azonban csak fokozta az amerikai tárca és az FBI érdeklődését a RosUkrEnergo iránt. Figyelmük most Mogilevicsnek és szintén körözött üzlettársának, Igor Fisermannak a ciprusi Highrock Holdingshoz fűződő kapcsolataira összpontosul.

A WSJ szerint az FBI ügynökei az elmúlt hónapokban Kelet-Közép-Európában gyűjtögettek tanúvallomásokat ezekről a szálakról, mindenekelőtt Budapesten, ahol korábban Mogilevics „műveleti bázisa” volt.

Firtas (aki 45 százalékot birtokol a RosUkrEnergóból, nyáron elmondta a Vedomosztyinak, hogy ő a Highrock Holdings fő tulajdonosa. Mint mondta, Mogilevicset csak néhányszor látta, de nem került vele közelebbi ismeretségbe. Fisermant ismeri, de ő sem volt az üzlettársa – állította.

Firtas azt mondta, hogy az Itera (korábban floridai központtal is rendelkező) orosz gázcég vezére, Igor Makarov partnere volt egy élelmiszert gázért programban. Firtas a Highrock Holdings és izraeli leányvállalata, a Highrock Properties révén vett részt ebben a barterben, ukrán és magyar termékeket szállítva közép-ázsiai országokba, amelyek gázt adtak értük az Iterának.

A Highrock Holdingsot az Iterának dolgozó Olga Snajder ügyvéd alapította 2000-ben; három részvényesének egyike a szintén ciprusi Agatheas Trading, ez utóbbi egyik igazgatója pedig Mogilevics felesége, Galina Teles volt, aki Mogilevics és Fiserman összesen egyharmados érdekeltségét képviselte a Highrockban a WSJ szerint.

Snajdert orosz üzleti listák társtulajdonosként tüntetik fel egy moszkvai temetkezési vállalkozásban, amelyet korábban az amerikai tárca szerint Mogilevics és emberei által ellenőrzött Arigon Kft. birtokolt.

A Highrock Propertiest Zeev Gordon izraeli ügyvéd hozta létre, aki 2002 végétől 2004 elejéig névlegesen birtokolta az Eural Trans Gas negyedét. Ez a Gazprom-barát magyar offshore, amely az Itera utóda és a RosUkrEnergo elődje volt a közép-ázsiai gáz ukrajnai értékesítésében, közvetve Firtas tulajdonában van.

Gordon azt mondta Financial Timesnak, hogy Mogilevics az ügyfele és barátja. Firtas viszont azt mondta a brit lapnak, hogy az ő Gordonhoz fűződő viszonyának semmi köze Gordon Mogilevicshez fűződő nexusához.

Firtas azt mondta, hogy 2003 nyarán, miután átvette a két Highrock ellenőrzését, eltávolította belőlük Telest, illetve Fiserman nejét. Firtas szerint az amerikai vizsgálók az eredeti alapító okiratok alapján gyanakodtak arra, hogy ő kötődik Mogilevicshez, de aztán sikerült meggyőznie őket, hogy ez nem igaz.

Ivan Heraszimovics, az ukrán biztonsági szolgálat (SzBU) főnökhelyettese augusztusban olyan tényekről beszélt a Kontrakti című hetilapnak, amelyek az Eural TG-t a Mogilevics-érdekeltségekhez fűző szálak bizonyítékaiként értékelhetők.

Mogilevics számos struktúrát hozott létre Magyarországon, de senki sem tudta dokumentálni pénzmosásban való részvételét – mondta Heraszimovics, aki szerint a múlt év végén Mogilevics tevékenységére vonatkozó, fontos dokumentumokat semmisítettek meg az SzBU-ban.

Médiajelentések szerint Mogilevics és Fiserman évek óta Moszkvában él, fittyet hányva az ellenük 2002-ben Philadelphiában emelt pénzmosási és részvénycsalási vádakra. Az Egyesült Államok és Oroszország között nincs kiadatási egyezmény. A ma 59 éves Mogilevics, aki valaha a lembergi egyetemen szerzett közgazdász diplomát, az 1990-es évek elején Izraelben élt, s onnan 1995-ben költözött Magyarországra.

Forrás: MTI

Comments are closed.