Forrás: Népszava

A hét elején az izraeli kabinet úgy döntött, hogy a még megszállás alatt álló Ciszjordániában megszüntet 27 út menti ellenőrző pontot. Ezek a pontok a terroristák kiszűrését szolgálják, de igencsak korlátozzák a palesztinok és a palesztin áruk szabad mozgását. Izrael ezzel mintegy „ajándékot” adott Mahmúd Abbász palesztin elnöknek, aki ezután a Hamász nevű szélsőséges iszlámista szervezettel folytatott vitájában hivatkozhat arra, hogy ő – a vetélytárs csoporttal ellentétben – képes engedményeket elérni a palesztinok számára.

Ilyen engedmény volt az is, hogy az izraeliek készeknek mutatkoztak arra, hogy a palesztinok által exportált áruk vámjából kifizessenek Abbász hivatalának mintegy száz­millió dollárt. Ez a pénz – és ennél több is – eleve a palesztinokat illette volna meg, ám a zsidó állam azt nem volt hajlandó a halálos ellensége, az iszlámista Hamász által vezetett kormánynak eljuttatni. A pénz átutalását még Ehud Olmert izraeli miniszterelnök ígérte meg Abbásznak, amikor az elmúlt hét végén rövid előkészítés után, de előzetes bejelentés nélkül találkozott és tárgyalt vele Jeruzsálemben.

A kétórás és a palesztin elnök emberei által szívélyesnek nevezett találkozó legnagyobb eredménye azonban nyilvánvalóan az volt, hogy a két politikus kinyilvánította: újra kívánják indítani a békefolyamatot. Ezt külön egyezményben rögzítették. A tárgyalásokon ezen felül szó volt arról is, hogy – Gázához hasonlóan – Ciszjordániában is életbe léptetnek egy izraeli-palesztin fegyvernyugvást. Ami a palesztinoknak átutalandó vámbevételeket illeti, Izrael kikötötte, hogy azok nem juthatnak a Hamász-kormány kezére.

Nem túlságosan meglepő módon a Hamász-kormány igyekezett lekicsinyelni az Olmert-Abász-találkozó eredményeit.Gázi Hamad kormányszóvivő szerint a két politikus tárgyalásai teljes egészükben eredménytelenek voltak, hiszen a felek még a kölcsönös fogolycserében sem tudtak megállapodni.

Közben Olmert újabb területen tett kezdeményezést: mint hétfőn elmondta, szívesen felújítaná a már évek óta „jegelt” béketárgyalásokat Szíriával, ám csak azzal a feltétellel, hogy ha az arab állam megszünteti a szélsőségesen Izrael-ellenes palesztin és libanoni csoportoknak nyújtott támogatást.

Kepecs Ferenc

Comments are closed.