Forrás: Népszava

Teherán annak lehetőségét keresi, hogyan vághat vissza a világnak – elsősorban a Nyugatnak – azért, mert az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton szankciókat hozott ellene nukleáris ambíciói miatt. Ezért tegnap az iráni parlament elé került egy olyan törvényjavaslat, melynek értelmében a kormánynak felül kell vizsgálnia együttműködését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ). Szélsőséges iszlamista képviselők egyenesen azt követelik, hogy tiltsa ki a NAÜ ellenőreit az országból.

Az ENSZ BT az Irán elleni szankciókat egyhangúlag fogadta el. A két hónapja tartó kemény tárgyalások eredményeképpen megszavazott határozatnak az a célja, hogy újra a tárgyalóasztalhoz kényszerítse Iránt, tisztázandó atomhatalmi ambícióit. A határozat megtiltja az ENSZ-tagállamoknak, hogy olyan sugárzó anyagokkal és technológiákkal lássák el Teheránt, amelyek elősegíthetik az iráni atom- és rakétaprogram fejlesztését, felhasználhatók urán dúsítására és feldolgozására, illetve nehézvíz és atomfegyverek célba juttatására alkalmas rendszerek előállítására. A tilalom vonatkozik az ilyen anyagok és technológiák iráni importjára is.

A BT-határozat befagyasztja olyan kulcsfontosságú vállalatok és magánszemélyek vagyonát, amelyek, illetve akik részt vesznek az iráni nukleáris programban, és szerepelnek az ENSZ listáján. Megköveteli Teherántól, hogy vessen véget az urándúsítással kapcsolatos mindennemű tevékenységének és kutatómunkájának, amelynek révén atomerőművekhez szükséges üzemanyagot vagy atomfegyverhez szükséges töltetet állíthat elő. S végül figyelmezteti Iránt, hogy amennyiben nem hajlandó alávetni magát az abban foglaltaknak, az ENSZ-testület újabb, nem katonai jellegű szankciókat foganatosíthat ellene.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerint a Nyugatnak bele kell törődnie, hogy együtt kell élnie az atomenergiát hasznosító Iránnal, az ENSZ Biztonsági Tanácsának büntetőintézkedéseket elrendelő határozatát pedig papírfecninek nevezte, amely nem oszthatja meg az iráni népet. Kijelentette, hogy hamarosan meg fogják bánni voksukat azok az országok, amelyek támogatták a BT-határozatot.

Teherán megkezdi háromezer urándúsító centrifuga telepítését Natanzban, válaszul a BT-határozatra – közölte Ali Laridzsáni atomügyekben illetékes iráni főtárgyaló.

Az iráni külügyminisztérium szombaton „érvénytelennek és törvénytelennek” minősítette a határozatot, Izrael pedig további lépéseket tartott szükségesnek annak megakadályozására, hogy a perzsa állam atomfegyverre tegyen szert. A Bush-kormányzat reményét fejezte ki, hogy a határozat révén az egyes országok – különös tekintettel Oroszországra – szigorúbb intézkedéseket hozhatnak Irán ellen. A német kormány üdvözölte az Irán elleni szankciókat, Franciaország óva intette at Iszlám Köztársaságot a „teljes elszigetelődéstől”. A NAÜ főigazgatója, Mohamed el-Baradei jelezte, hogy az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő ENSZ-szervezet kész megvalósítani a BT büntetőintézkedéseit.

Népszava online

Comments are closed.