Forrás: SG

Hírlevél feliratkozás:

Keresés a cikkekben:

fórumtartalomsaját fórumhírdobozRSSmédiaajánlatimpresszum

FőoldalIT/TechTudományJátékMobilDigicamFilmLetöltésSG MailApróhirdetésFotólaborTárhely/DomainÁruház

Szolgáltatások

Nyomtatás

Elküldés e-mailben

További cikkek

Feltörték a Mikulás weboldalát

Hajléktalanok a világhálón

Google – 2006-os magyar kedvencek

2007 a noteszgépek éve lehet

Fogyatékkal élők netezését támogató oldalakat díjaztak

Samsung vezető börtönben az árrögzítések miatt

A Microsoft szabadalmaztatná az RSS-t

Független adatvédelmi biztosokat akar az EB

FőoldalIT/Tech

Fogyatékkal élők netezését támogató oldalakat díjaztak

2006. december 26. 12:06, Kedd – Berta Sándor

Az Akció az emberért kezdeményezés és a Digitális Esélyek Alapítvány nevű német szervezet összesen 19 portált tüntetett ki a BIENE 2006-díj arany, ezüst és bronz fokozatával.

A BIENE 2006-díj aranyfokozatát kapta a Pfizer gyógyszeripari vállalat, az osztrák kancellária, a HELP Österreich és a Barmer cég oldala. Ezüstfokozatú elismerésben részesült a Bundesrat, vagyis a német szövetségi tanács, a hamburgi Stadthaushotel, a Thüringiai Aufbaubank, az AIDS-nek ne adj esélyt nevű szervezet portálja. Bronzfokozattal tüntették ki a DSL Bank, a Rajna-Ruhr Közlekedési Szövetség, a német egészségügyi kártya-program és a holokauszt történetét bemutató oldalakat.

A díjátadó ünnepségen Franz Thönnes, a német szociális és munkaügyi minisztérium államtitkára köszöntötte a megjelenteket. A politikus kijelentette, hogy mivel a terület a jövőben a minisztériumhoz fog tartozni, ezért mindent megtesznek majd azért, hogy még több, a fogyatékosok számára is látogatható oldal legyen elérhető Németországban és Ausztriában. „Szeretnénk, hogy ha a fogyatékkal élők közül egyre többen internetezhetnének. A BIENE-díj nemcsak motiválja, de ösztönzi is a cégeket arra, hogy a fogyatékosok által is látogatható portálokat hozzanak létre. A vállalatoknak, de a politikának is szüksége van erre az ösztönzésre” – mondta Franz Thönnes.

„A zsűrinek idén nagyon nehéz volt döntenie. Még soha nem érkezett be ennyi jóminőségű pályázat, mint az idén” – tette hozzá Iris Cornelssen, az Akció az emberért nevű szervezet BIENE-projektvezetője. „A való élettel szemben a virtuális világban mindig azt a kérdést kell feltennünk magunknak, hogy mit kell tennünk azért, hogy senkitől se zárjuk el a tartalmak elérésének lehetőségét” – hangsúlyozta Johnny Haeusler, a Spreeblick nevű német blog működtetője, az egyik legismertebb német online naplóíró.

A BIENE-díjat 2003 óta ítélik oda a német nyelvterületen elérhető portálok működtetőinek. Alapkövetelmény, hogy az adott oldal a fogyatékkal élők számára minél egyszerűbb és közérthetőbb legyen. Idén 25 pályázó jutott a verseny finisébe.

A pályázó portáloknak különböző követelményeknek kell megfelelniük: egymástól jól el kell különülnie a külalaknak és a tartalomnak; a címeknek jól láthatóaknak kell lenniük; fontos, hogy minden hírt, cikket vagy más anyagot és funkciót akár billentyűparancsokkal is el lehessen érni; meg lehessen változtatni a betűméretet is azért, hogy a látogatók a grafikákat és a képeket szöveges formátumban is érzékelhessék, valamint figyelni kell arra is, hogy a publikált anyagokat mindenki könnyen megértse.

Comments are closed.