Forrás: NOL

XVI. Benedek a gyermekek méltóságáért és a békéért imádkozott

Népszabadság * Tudósítónktól * 2006. december 27.

XVI. BenedekKép: ReutersA forgatókönyv – sajnos – ismert: karácsonykor a világ katolikus és más egyházi vezetői beszédeikben békére, az erkölcsi elvek tiszteletben tartására szólítanak fel, az emberek áhítattal hallgatják őket, aztán a „világi” hírek Irakból (ismét több tucat halott), Szomáliából (Etiópia háborúban áll az országgal), máshonnan, ismét csak a jövőtől való félelmet erősítik.

A gyermekek méltóságának tiszteletben tartására szólított fel a vatikáni Szent Péter-bazilikában karácsonyi éjféli miséjén XVI. Benedek pápa a jelen lévő több ezer, és a televíziós közvetítés révén a szertartást világszerte követő több millió hívő előtt. A pápa hétfő délben a világpolitikáról szólt: az izraeliek és a palesztinok közötti párbeszéd felújítása révén megteremtendő igazságos és tartós közel-keleti békére hívott fel hagyományos karácsonyi üzenetében és urbi et orbi (a városnak és a világnak szóló) áldásában több tízezer ember előtt a római Szent Péter téren.

A katolikus egyházfő reményét fejezte ki, hogy mielőbb a Szentföldre látogathat. A pápa bízik benne, hogy a kultúrák és vallások párbeszédével előrelép a libanoni demokrácia, véget ér Irakban az erőszak, megszűnnek a háborúk Srí Lankán, Darfurban. Fohászkodott, hogy elcsituljanak azok a feszültséggócok, amelyek bizonytalanná teszik a világot.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, mint  minden évben, Budapesten, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Nagy Ignác utcai objektumában tartott karácsonyi szentmisét az előzetes letartóztatásban lévők, illetve jogerősen elítéltek előtt. Arról szólt, hogy minden újszülöttben ott rejlik a jobb világ lehetősége. Az isteni szolidaritás minden bűnükkel és bajukkal együtt fogadja el az embereket, és aki megbánja bűneit, annak megadja a szabadulás ígéretét – mondta.

Comments are closed.