Forrás: Stop!

Perec: Nem lesz háború jövő nyáron Izrael és Szíria között Időpont: 2006-12-25 18:20:27

Amír Perec izraeli védelmi miniszter határozottan kizárta hétfőn annak lehetőségét, hogy jövő nyárom háború törne ki Izrael és Szíria között.

„Nincsenek olyan információk, amelyek szerint a szíriaiak háborút robbantanának ki jövő nyáron, Izraelnek pedig a legcsekélyebb szándéka sincs lángba borítani északi határvidékét” – mondta a miniszter újságíróknak, miután részt vett a kneszet külügyi és védelmi bizottságának ülésén. Szavai szerint az izraeli hadseregnek semmi oka nincs arra, hogy háborúra készüljön 2007 nyarára.

Bassár el-Aszad szíriai elnök „komolyan mondja”, amikor békéről beszél – mondta a bizottsági ülésen Joszi Bejdac tábornok, a katonai hírszerzés kutatási osztályának vezetője. „Szíria érdekelt a tárgyalásokban Izraellel, és Aszad komolyan gondolja nyilatkozatait, mert békét akar kötni e tárgyalások végén” – idézte a tábornokot a zárt ajtók mögötti ülés egyik résztvevője, hozzáfűzve: Szíriának nem áll szándékában megtámadni Izraelt, mert fél egy Izraellel megvívandó háborútól.

Perec arról is beszélt, hogy támogatja egyes palesztin bebörtönzöttek szabadon engedését, még ha nincs is egyezség a palesztin fegyveresek által elrabolt izraeli katona visszaadásáról. Mint mondta, „minden évben sor kerül humanitárius célú fogolyelengedésekre a karácsony és az íd al-adha ünnepek idején”, s a kormánynak idén is hasonló jó szándékú gesztust kell tennie.

Ehud Olmert miniszterelnök előzőleg, vasárnap arra biztatta a kabinetet, hogy vegye fontolóra palesztin foglyok elengedését, elállva attól a korábbi követeléstől, hogy előbb engedjék szabadon fogva tartói Gilád Salit izraeli katonát.

A védelmi miniszter ezenkívül „azonnali” könnyítő intézkedéseket is bejelentett hétfőn a Ciszjordániában élő palesztinok számára. Az elkészült és azonnal valóra váltható terv megkönnyíti a palesztinok közlekedését, mozgását, valamint növeli az Izraelben dolgozni jogosult palesztinok számát.

STOP

Comments are closed.