Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. december 24.

Ehud Olmert izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök szombaton két órán tárgyalt Jeruzsálemben a közel-keleti békefolyamat újjáélesztéséről. A találkozón izraeli miniszterelnök hozzájárult ahhoz, hogy a befagyasztott palesztin adóalapokból 100 millió dollárt kifizessenek a palesztinoknak humanitárius célokra.

Miri Ejszin izraeli kormányszóvivő ezzel kapcsolatban közölte: Izrael rövidesen átutalja a pénzt, de biztosítani kell, hogy az ne jusson a Hamász kezéhez. A palesztin kormány szóvivője a szombati tárgyalásokat úgy kommentálta, hogy nem hozott semmi újat a találkozó.

Szerinte nem látnak semmilyen változást az izraeli kormány álláspontjában. Izrael továbbra sem tett komoly erőfeszítést a megszállás és a palesztin nép szenvedésének megszűntetése, valamint a hadműveletek leállítása érdekében.

Izrael azután döntött a palesztin adó- és más alapok befagyasztásáról, hogy márciusban megalakult a Hamász iszlámista szervezet vezette palesztin kormány, amely elutasította Izrael állam és palesztinokkal kötött korábbi békeszerződések elismerését. Izraeli tájékoztatás szerint közel 500 millió dollárnyi palesztin adóbevétel kifizetését függesztették fel. A Palesztin Hatóság rendszerint ezekből a bevételekből fizeti a kormányalkalmazottak bérét, akik március óta nem kapták meg a teljes illetményüket. A gázai övezetből újabb rakéta csapódott be vasárnap Dél-Izraelben. A támadásnak nincsenek áldozatai – közölte egy izraeli katonai szóvivő.

(forrás: MTI)

Comments are closed.