Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. december 22.

„Tűzszünetet”, illetve biztonságos kivonulást ajánlott fel pénteken az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető iraki fegyveres csoport az Egyesült Államoknak, amennyiben egy hónapon belül végrehajtja a csapatkivonást, és hátrahagyja Irakban a nehézfegyvereket.

Abu Omar al-Bagdadi, az Iszlám Állam Irakban nevű csoport vezetője az interneten tette közzé felhívását. „Felszólítjuk (George W.) Busht, hogy ne szalassza el ezt a történelmi lehetőséget” – mondta Bagdadi, aki egyben felszólította a volt iraki elnök, Szaddám Huszein hadseregében egykoron szolgáló tiszteket, hogy csatlakozzanak fegyveres csoportjához.

Bagdadi szerint zsold és lakás vár rájuk, feltéve, ha fel tudnak mondani három súrát (Korán-verseket). A húszperces hangfelvétel hitelességét nehéz megállapítani, de a beszéd olyan internetes oldalon jelent meg, amely általában közzéteszi az iszlám fegyveres csoportok közleményeit.

Az Iszlám Állam Irakban októberben jelentette be létrejöttét. Feltételezések szerint olyan ernyőszervezetről van szó, amely iraki iszlám fegyveres csoportokat tömörít, közöttük az al-Kaida iraki szárnyát is. Bagdadi azzal fenyegetőzött, hogy ha az Egyesült Államok nem engedelmeskedik, akkor megbánja. Arra „utasította” Washingtont, hogy az amerikai katonák „csapatszállító járművekkel és repülőgépekkel azonnal hagyják el Irakot, de csak kézi fegyvert vigyenek magukkal.” A nehézfegyvereket és az amerikai katonai támaszpontokat át kell adniuk a szervezetnek.

A csapatkivonást egy hónap alatt le kell bonyolítani, ez idő alatt a szervezet nem fogja semmilyen módon támadni az amerikai csapatokat – hangoztatta. Bagdadi azt állította, hogy „az óriás elkezdett összeomlani és menekülni próbál”. Szerinte Washington a szaúdi kormányon keresztül kapcsolatba akart lépni csoportjával, de a kezdeményezést elutasították.

Zavahri: Amerikának az al-Kaidával kell tárgyalnia

Ajman az-Zavahri, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat második számú vezetője arra szólította fel az amerikai Demokrata Párt vezetőit: az al-Kaidával tárgyaljanak, mert más nem segíthet az amerikaiaknak a Közel-Keleten – jelentette az ABC televízió pénteken. Zavahri közölte: a novemberi amerikai kongresszusi választásokon győztes demokratáknak személy szerint vele és az al-Kaida vezetőjével, Oszama bin Ladennel kellene egyeztetniük.

A terrorszervezet második emberének videoüzenetét az al-Dzsazíra pánarab televízió sugározta szerdán. Zavahri egyebek mellett kijelentette, hogy az al-Kaida mindaddig támadásokat fog intézni az Egyesült Államok és más nyugati országok ellen, amíg muzulmánokat támadnak a Közel-Keleten. Úgy fogalmazott, az amerikai demokraták és a republikánusok csak úgy biztosíthatják kivonulásukat Irakból és Afganisztánból, ha majd a rossz tárgyalópartnerek helyett „az igazi hatalommal” fognak egyeztetni.

Az ABC pénteken hozzájutott a terrorvezér felvételének egy szerdán nem közölt részéhez, amelyben Zavahri már csak a demokratáknak üzent. Nemcsak azt közölte a Demokrata Párt vezetőivel, hogy Amerikának csak az al-Kaidával van értelme szóba állni, hanem azt is, a demokraták valójában a terroristáknak „köszönhetik” választási győzelmüket. Azt is kijelentette: „Nem önök nyerték meg a félidős választásokat, és nem a republikánusok veszítették el. Az afganisztáni és iraki mudzsahed erők (…) a győztesek, és az amerikai csapatok a keresztes szövetségeseikkel a vesztesek”.

„Ha nem adjátok fel azt az ostoba politikát, hogy támogatjátok Izraelt, elfoglaljátok az iszlám földeket és elorozzátok a muszlimok kincseit, ugyanaz a sors vár rátok (mint Izraelre)” – üzente az 55 éves, egyiptomi születésű Zavahri az amerikai demokratáknak.

Sean McCormack amerikai külügyi szóvivő közölte: szó nincs arról, hogy Washington tárgyalna az al-Kaidával és a terroristákkal. „Az al-Kaida egyáltalán nem illeszthető bele semmilyen politikai (egyeztetési) folyamatba” – mondta. (MTI)

Comments are closed.